10 dingen die je nog niet wist over voeding

10 dingen die je nog niet wist over voeding

18/09/2024

Voeding is een essentieel onderdeel van onze gezondheid, maar veel informatie die we horen, is gebaseerd op mythes en halve waarheden. Hoe goed ken jij de feiten? Hier zijn 10 verrassende dingen die je misschien nog niet wist over voeding.

 

1. Biologisch is niet altijd gezonder.

Hoewel biologische producten zonder synthetische pesticiden en genetisch gemodificeerde ingrediënten worden geteeld, bevatten ze niet automatisch meer voedingsstoffen dan niet-biologische alternatieven. Ze zijn vaak duurder door de striktere teeltmethodes, maar qua voedingswaarde zijn beide vergelijkbaar.

2. Natuurlijke zoetstoffen klinken gezonder, maar zijn dat niet altijd.

Natuurlijke zoetstoffen zoals stevia hebben een gezond imago, maar dat betekent niet dat ze beter zijn dan kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. Hoewel ze caloriearm zijn en helpen bij gewichtsbeheersing, kunnen sommige zoetstoffen, zoals polyolen, bij overmatig gebruik een laxerend effect hebben.

3. Rode wijn is niet echt goed voor je hart.

Er wordt vaak gezegd dat rode wijn goed is voor het hart door de stof resveratrol, maar de alcohol in wijn doet deze voordelen teniet. Voor je hart is het beter om alcohol te vermijden, zeker tijdens de zwangerschap, omdat alcohol via het bloed bij de foetus terechtkomt en schadelijk kan zijn.

4. Volkorenbrood is niet lager in calorieën dan wit brood.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bevat volkorenbrood ongeveer evenveel calorieën als wit brood. Het grote voordeel van volkorenbrood zit hem in de vezels, die voor een langer verzadigd gevoel zorgen. Let ook op dat donker brood niet altijd gezonder is; soms wordt het alleen gekleurd met moutextract of suiker.

5. Fruitsap is net zo suikerhoudend als frisdrank.

Of het nu versgeperst of kant-en-klaar is, fruitsap bevat vaak net zo veel suiker als een blikje cola. Hoewel het nog steeds beter is dan geen fruit eten, is het gezonder om te kiezen voor vers fruit boven sap of fruit uit blik.

6. Groenten wassen verwijdert niet alle pesticiden.

Hoewel het goed is om groenten te wassen om vuil en bacteriën te verwijderen, blijven pesticiden soms achter in de schil. Het gebruik van azijn of citroensap bij het wassen is niet nodig; water is voldoende. En ja, zelfs meloenen moet je wassen om kruisbesmetting te voorkomen.

7. Koffie droogt je niet uit.

Het idee dat koffie uitdrogend werkt, is een fabel. Koffie bevat vocht en draagt bij aan je hydratatie. Het kan wel zorgen dat je sneller naar het toilet moet, maar dit betekent niet dat je vochtbalans uit balans raakt.

8. Himalayazout is niet gezonder dan gewoon zout.

Himalayazout wordt vaak gepromoot als gezonder, omdat het extra mineralen bevat. In werkelijkheid zijn deze hoeveelheden zo klein dat ze nauwelijks bijdragen aan je gezondheid. Of je nu gewoon tafelzout of Himalayazout gebruikt, de effecten op je lichaam zijn vrijwel hetzelfde.

9. Vetten zijn nodig en gezond.

Vetten hebben een slechte reputatie, maar ze zijn essentieel voor je lichaam. Ze leveren niet alleen energie, maar ook de vitamines A, D, E en K. Het is belangrijk om te kiezen voor onverzadigde vetten, die bijdragen aan een betere hartgezondheid.

10. Je kunt te veel water drinken. 

Hoewel water drinken belangrijk is, kan te veel water drinken in korte tijd gevaarlijk zijn en leiden tot watervergiftiging. Het idee dat je door water drinken voor een maaltijd snel afvalt, klopt maar deels: je eet minder door een volle maag, maar het effect op gewichtsverlies is vaak minimaal.

Conclusie

Voeding zit vol verrassingen en hardnekkige mythes. Door goed geïnformeerd te blijven, kun je gezondere keuzes maken en fabels doorprikken. Hoeveel van deze feiten kende jij al?

 

Alles wat je moet weten over eten - Sanne Mouha

Jouw betrouwbare kompas in de voedingsjungle

Dit boek legt de focus weer op wat echt het verschil maakt in je voedingskeuzes, zonder je hele eetpatroon te moeten omgooien. Krijg een duidelijk inzicht in de wetenschap achter populaire diëten. Begrijp wat de belangrijkste bouwstenen van een goede nutritie zijn. En ontdek hoe de vork nu precies in de steel zit van veelgehoorde foodfabels. Alle inzichten komen voort uit recent onderzoek, maar worden meteen praktisch toepasbaar in je eigen dagmenu met hapklare tips, overzichtelijke nutriladders en slimme eetwissels.