Feit of fabel: 5 mythes over olijfolie doorprikt

Feit of fabel: 5 mythes over olijfolie doorprikt

16/09/2023

We hebben allemaal wel een fles olijfolie in onze keuken staan. Olijfolie is een van de gezondste, vaakst gebruikte én oudste oliën ter wereld. Maar hoeveel weet jij eigenlijk over olijfolie?
Wij doorprikken alvast 5 mythes die vaak als waarheid worden geformuleerd. 

1. Olie mag niet worden geconsumeerd als ze pas geperst is. 

FABEL: Olijfolie is een product met voortreffelijke eigenschappen als het geconsumeerd wordt vlak na het persen. Daarna zal een olijfolie langzaamaan zijn organoleptische kwaliteiten (geu- ren, aroma, smaken…) verliezen, maar die evolutie kun je tot een minimum beperken door de olie in de juiste omstandigheden te bewaren.

2. Een olie die prikt in je keel heeft een hoge zuurgraad.

FABEL: De zuurgraad van olijfolie kun je niet proeven. Die kan alleen vastgesteld worden in een laboratorium. scherpte is wel een positieve eigenschap van olijfolie, want het staat in verband met de aanwezigheid van antioxidanten (zoals polyfenolen) en die zijn goed voor de gezondheid. hoe scherp een olie is, hangt af van de cultivar, de rijpingsperiode en de manier van persen.

3. De kleur van olijfolie zegt iets over de kwaliteit van de olijfolie.

FABEL: De kleur van olijfolie hangt enkel en alleen af van de variëteit, de rijpheid van de olijven en het persingsproces. Daarom varieert de kleur van olijfolie van intens groen tot goudgeel. De kleur van olijfolie verraadt alleen een verandering van kwaliteit als ze een abnormale of roodachtige schijn heeft. Dat is een teken dat de olie niet in de beste omstandigheden werd bewaard: ze werd blootgesteld aan hitte of direct licht.

4. Extra vierge olie is vetter dan olie uit zaden.

FABEL: Alle plantaardige oliën hebben hetzelfde caloriegehalte. het is waar dat boter minder calorieën bevat dan olie, maar dat komt omdat er water in zit (boter heeft andere nadelen als het in grote hoeveelheden gegeten wordt). Extra vierge olijfolie zal je dus niet dikker maken dan andere plantaardige oliën, juist integendeel. omdat ze meer smaak heeft, kun je kleinere hoeveelheden gebruiken.

5. Italiaanse extra vierge olie is de beste ter wereld.

FEIT en FABEL: Kwaliteit heeft niets te maken met een bepaald gebied, maar alles met het respecteren van de goede praktijken als het gaat om olijven oogsten, opslaan en persen. je kunt dus overal ter wereld goede olijfolie maken. al willen we wel nog even meegeven dat Italië een ontzettende rijkdom aan cultivars heeft – groter dan ieder ander land. Er groeien ongeveer 600 verschillende soorten olijven.

Olijfolie - Wilma Van Grinsven-Padberg

Olijfolie, er valt zoveel over te vertellen, en toch is er zo weinig over gekend. Wilma Van Grinsven-Padberg is gediplomeerd olijfoliesommelier en gepassioneerd door de mediterrane levensstijl. Olijfolie is een allesomvattende naslagwerk waarin ze laat zien waarom olijfolie ook wel 'het vloeibare goud' wordt genoemd, hoe je het kunt gebruiken tijdens het koken en waarom het zo goed is voor je gezondheid. Aangevuld met twintig heerlijke recepten, van een geurige focaccia tot verrassend karamel-vanille-ijs met een scheutje olijfolie.