Mindfulness Day: 8 boekentips voor meer rust en helderheid in je leven

Mindfulness Day: 8 boekentips voor meer rust en helderheid in je leven

12/09/2024

Op 12 september vindt jaarlijks de internationale Mindfulness Day plaats. Dé gelegenheid om stil te staan bij het belang van bewust leven en innerlijke rust. Mindfulness helpt ons om bewuster te zijn van onszelf en onze omgeving, wat kan bijdragen aan minder stress, meer focus en een groter gevoel van welzijn.

Ontdek onze boekentips voor meer rust en helderheid in je leven.

Mindfulness - Edel Maex

In Mindfulness leer je hoe je steeds weer de rust en helderheid in jezelf kunt opzoeken. Ook wanneer het leven je deze rust niet gunt, leer je zo goed mogelijk om te gaan met wat zich aandient.

Mindfulness, het basiswoord voor wie beter wil omgaan met de onvermijdelijke stress van het leven. Mindfulness vindt zijn oorsprong in boeddhistische meditatietechnieken. In plaats van voortdurend toe te leven naar doelen die ver in de toekomst liggen, leer je met een milde open aandacht aanwezig te zijn bij wat nu is. Mindfulness leert je hoe je de rust en helderheid kunt opzoeken in jezelf. Ook als het leven je deze rust niet gunt, geeft mindfulness je de vrijheid goed om te gaan met de onrust, zonder jezelf erin te verliezen.

Unplug - Claudia Van Avermaet

Ben je ook zo moe van de drukte van het dagelijkse leven, die propvolle sociale agenda en de constante stroom van meldingen? Het dagelijkse leven eist steeds meer van ons en we worden overspoeld door informatie en keuzes. We zijn de verbinding met ons lichaam en onze geest kwijt.

In dit boek onthult Claudia verhelderende inzichten die je helpen bewuster in het leven te staan. Ze daagt je uit om even van die sneltrein te springen en aan de kant te blijven terwijl de rest gewoon verder raast. Ze leert je terug connectie maken met je lichaam door het stellen van grenzen, weer te leren voelen en bewust te onthaasten.

Mindful onderweg - David Dewulf

Voor veel mensen is het een nog grotere stressplek dan de werkplek: het verkeer! De dagelijkse files, eindeloos wachten op een trein die maar niet komt en heel wat mensen die niet rijden zoals jij het zou willen. Je vraagt je misschien soms af hoe die hun rijbewijs hebben gehaald. En dan ook nog eens al die wegwerkzaamheden... Genoeg redenen om je te ergeren! Of kan het toch zen en met wat humor? Dat is de uitnodiging van dit boek.

David Dewulf legt heel toegankelijk uit hoe het primitieve brein het in de auto vaak overneemt van ons rationele denken, en reikt onmiddellijk toepasbare tips en oefeningen aan om rustig te worden Ă©n te blijven. Zo wordt de weg voor iedereen een leukere plek.

Ik voel wat ik voel - Gewoon JIP, Lisa den Teuling

Een wondermooi boek vol mildheid en zelfliefde.

In de chaos van alledag staan we zelden stil bij wat er in ons binnenste omgaat. We blijven maar doorgaan, naar de volgende afspraak, het volgende obstakel, het volgende vinkje op onze to-dolijst. We wenden ons graag af van wat moeilijk, verdrietig of ongemakkelijk voelt.

Ik voel wat ik voel reikt je de hand en toont je de weg. Het staat vol rake gedichten op (luidop) te lezen en te herlezen en beelden om te koesteren.

Focus is het nieuwe goud - Elke Geraerts

Hoe vaak ben jij vandaag al afgedwaald van wat je echt wilde doen? We leven in een wereld van continue connectiviteit, waar afleiding om iedere hoek schuilt. Onze eindeloze to-dolijsten en overvolle agenda zijn een genadeloze spiegel van hoe het er in ons hoofd aan toegaat: we zitten voortdurend in overdrive en onze focus is compleet zoek. Geen wonder dat stress- en burn-outcijfers pieken als nooit tevoren.

Tien jaar na haar bestseller Mentaal Kapitaal komt Elke Geraerts met een boek op maat voor een generatie zonder aandacht. Ze combineert krachtige inzichten met praktische tools die meteen inzetbaar zijn. Haar doel? Onze focus opnieuw aanscherpen. Niet alleen door ons efficiënter en met meer aandacht te laten werken, maar ook - en vooral - door ons gericht te leren ontfocussen. Ben jij klaar voor een mentale revolutie?

Anders omgaan met angst - David Dewulf

Angst is een emotie die je alert en veilig houdt. Angst kan echter ook je leven gaandeweg overnemen en is dan niet langer nuttig. Integendeel, deze emotie zal dan een betekenisvol en verbonden leven in de weg staan

David Dewulf legt in dit praktische en toegankelijke boek uit hoe je met mindfulness en compassie de vele vormen van onzekerheid, schaamte en angst kan hanteren. Denk aan angst voor imperfectie, voor het oordeel van anderen en angst om onze plek in te nemen. Of angst voor het onbekende, voor kwetsbaarheid, voor ziekte, eenzaamheid, lijden en dood. Stap voor stap toont hij de weg naar meer zelfvertrouwen, minder piekeren en beter slapen, zodat je uiteindelijk sterker wordt dan je angsten.

Anders omgaan met verdriet - David Dewulf

Verlies nodigt ons uit om afscheid te nemen van het leven zoals we het gekend hebben. De pijn die we daarbij voelen kan heel wat emoties teweegbrengen: soms boosheid, soms angst, soms schuld en vaak heel veel verdriet.

In dit boek neemt David Dewulf je mee op een innerlijke reis die je troost kan geven, je verbinding met anderen kan verdiepen en je opnieuw kan doen genieten van dit tijdelijke geschenk dat het leven heet. Hij steunt daarvoor op zijn jarenlange ervaring met mindfulness, compassie en de wijsheden uit het Oosten. Hij deelt ook hoe hij het verlies van zijn broer en zijn geliefde een plaats heeft gegeven.

Anders omgaan met boosheid - David Dewulf

Boosheid is een intense emotie die toont dat er aan een behoefte niet is voldaan, en die aanzet tot actie en verandering. Maar het kan ook een destructieve emotie zijn, die zorgt voor verbittering, verharding en langdurige woede. Pijnlijke relaties zijn het gevolg. David Dewulf toont in dit boek hoe je boosheid om kunt buigen tot een constructieve kracht. Thema's die aan bod komen zijn waarden, persoonlijke kracht, oprecht luisteren, empathie en vergeven. Verder is er ook aandacht voor conflicten, (vecht)scheiding en ouderschap zonder boosheid.

Gebaseerd op mindfulness, compassie en geweldloze communicatie Met tal van tips en oefeningen om de inzichten ook echt in je leven te integreren