6 mythes over migraine doorprikt

6 mythes over migraine doorprikt

23/06/2021

Migraine en mythes zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van mogelijke oorzaken via uitlokkende factoren tot miraculeuze oplossingen, je vindt een heleboel informatie die niet klopt. Mensen – en soms zelfs dokters – leggen makkelijk verbanden tussen migraine en dingen die er totaal niets mee te maken hebben. Hoog tijd om een aantal fabels de wereld uit te helpen.

Neen, migraine heeft niets te maken met… chocolade. ‘Vandaag een migraineaanval? Ja, maar ik zag je gisterenavond snoepen van een chocoladereep. Niet verwonderlijk!’ Klinkt het bekend in de oren? Het is een van de meest gehoorde misvattingen over migraine. Chocoladeliefhebbers, goed nieuws: chocolade lokt geen migraineaanval uit. De zin in zoet – die veel mensen doet grijpen naar chocolade – is zoals we eerder al zeiden te verklaren door de (beginnende) migraine zélf. In de waarschuwingsfase wijzigt de eetlust van migrainepatiënten soms. Als ze toegeven aan die trek en nadien een migraineaanval krijgen, lijkt dat ene voedingsmiddel de boosdoener te zijn. 

Van oude kaas krijg je geen migraine.
Hetzelfde verhaal als bij de chocolade. De voorbodes van een migraineaanval zitten er waarschijnlijk voor iets tussen. 
 
Rode wijn is niet een garantie op migraine.
Geen discussie die zo hoog oplaait als die over de relatie tussen wijn en migraine. Sommige mensen zijn er rotsvast van overtuigd dat wijn, en vooral rode wijn, een duidelijke trigger is voor een migraineaanval. Het gaat zelfs zo ver dat bepaalde wijngebieden elkaar de zwartepiet doorspelen. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt echter... Wel kunnen we zeggen dat rode wijn drinken onder bepaalde omstandigheden bij sommige mensen die daar gevoelig voor zijn aanleiding kan geven tot migraine. Maar dat percentage ligt lager dan we algemeen denken. 
 
Tandpijn heeft niets te maken met migraine. 
Er bestaat geen enkel verband. Hoofdpijn heeft ook niets te maken met tandvullingen. 
 
Migraine duidt niet op een probleem met de gal of de lever. Lange tijd leefde de gedachte dat de verklaring voor migraine lag bij de gal of de lever. Dat is niet zo raar, aangezien veel migrainepatiënten ook misselijk zijn en/of moeten braken. Toch weten we intussen dat de gal en de lever geen schuld treffen bij migraine. 
 
Migraine en stress, het is een moeilijke relatie. Ja, stress wordt inderdaad vaak gerapporteerd als uitlokkende factor voor migraine. Aan de andere kant worden sommige stressgerelateerde symptomen ook beschouwd als aankondigers van een migraineaanval. Denk maar aan vermoeidheid, stemmingswisselingen of prikkelbaarheid, concentratiestoornissen… Is stress dan nog wel de eigenlijke trigger? 
 
‘Je kan het vergelijken met het premenstruele syndroom. Daarbij zijn vrouwen geprikkeld, een paar dagen voor de menstruatie doorbreekt. Ook krijgen ze trek in zoet voedsel. Dan zeg je toch ook niet dat de menstruatie het gevolg is van stress of chocola?’ Professor Michel Ferrari, neuroloog

Leven met migraine

Laat hoofdpijn je leven niet overnemen

Evy Gruyaert, Stefanie Faveere

 

In Leven met migraine doorprikt Evy Gruyaert samen met neuroloog Koen Paemeleire en psychiater-psychotherapeut Dirk Van den Abbeele nog meer mythes over migraine en helpt ze je leven met migraine net iets eenvoudiger te maken.