The New World Book of Happiness - Nieuws

The New World Book of Happiness: nieuws

> Terug naar homepage

18-06-23 Geluk in de Golfstaten

Louise Lambert heeft bevestigd dat ze een speciale bijdrage zal schrijven over de toenemende belangstelling voor geluk in de Golfstaten. Louise Lambert is voormalig universitair hoofddocent psychologie (Canada) die sinds 2003 in de Verenigde Arabische Emiraten woont en werkt. Ze is de oprichter en redacteur van het Middle East Journal of Positive Psychology en redacteur van het eerste lesboek over positieve psychologie in de regio (Positive Psychology in the Middle East/North Africa: Research, Policy and Practise, 2019). Louise Lambert heeft een positief educatief programma ontwikkeld voor het Dubai College en het ‘Kuwait’s Bareec Positive Education Programme’, dat op tientallen scholen in Koeweit wordt uitgerold.

16-06-23 De betekenis van geluk in de islam

Noraini Moor (DPhil in Oxford, nu docent aan de Ibn Haldun-universiteit in Turkije en twee keer hoofd van de afdeling psychologie aan de Internationale Islamitische Universiteit in Maleisië) heeft bevestigd dat ze in 1000 woorden zal uitleggen wat geluk betekent voor de islam.

14-06-23 Voormalig voorzitter van de Europese Raad doet mee

Voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy stuurde in 2012 alle 200 wereldleiders van dat moment (waaronder Barack Obama, Vladimir Poetin en Angela Merkel) een exemplaar van de eerste editie van The World Book of Happiness met als doel geluk en welzijn op de internationale politieke agenda te zetten. Hoe kijkt hij terug en vooruit? We zijn vereerd dat hij een speciale bijdrage voor de nieuwe bundel heeft willen schrijven.

12-06-23 De vijf wereldreligies: de essentie

Recent onderzoek toont aan dat actief religieuze mensen over het algemeen iets gelukkiger zijn dan anderen. Er is enig bewijs dat religieuze participatie een verschil maakt voor sommige (maar niet alle) aspecten van geluk en welzijn. Daarom hebben we besloten om experts op dit gebied (waaronder het Vaticaan) te vragen uit te leggen hoe tegen geluk wordt aangekeken door de vijf belangrijke wereldreligies: het christendom, de islam, het hindoeïsme, het boeddhisme en het jodendom. Daarnaast mogen ze in 200 woorden ‘de essentie’ van hun religie helder en eenvoudig samenvatten.

09-06-23 Nog iemand van het eerste uur sluit zich aan bij het project

Ruut Veenhoven (Erasmus Universiteit Rotterdam) heeft aangetoond dat geluk kan worden gebruikt als een betrouwbare maatstaf om de vooruitgang in samenlevingen te beoordelen, wat een van de inspiratiebronnen was voor de Verenigde Naties om geluksmetingen te gebruiken als een holistische kijk op ontwikkeling. Veenhoven is de oprichter van de World Database of Happiness en een van de redacteuren van de Journals of Happiness Studies. Hij wordt omschreven als ‘de peetvader van geluksstudies en een toonaangevende autoriteit op het gebied van wereldwijde geluksniveaus in diverse landen, wiens werk hem internationale erkenning heeft opgeleverd’.

Hij zegt: ‘Mijn dagen zijn geteld. Een groot deel daarvan heb ik met veel plezier besteed aan de studie van geluk. Ik ben blij om veel van de opgedane kennis terug te zien in dit New World Book of Happiness. Ik hoop dat dit zal bijdragen aan het geluk van de lezers en indirect ook aan het geluk van een groter aantal mensen.'

07-06-23 De ongelukkigste landen ter wereld krijgen ook een stem

Geluk moet niet beperkt blijven tot de ‘happy few’. In The New World Book of Happiness zal speciale aandacht worden besteed aan bijdragen van landen die ‘het slechtst’ scoren op de ranglijst van het World Happiness Report van de Verenigde Naties: Afghanistan en Libanon. Ook zal er een speciaal getuigenverslag uit Oekraïne zijn.

03-06-23 Richard Layard schrijft de epiloog

Sir Richard Layard (London School of Economics) is een wereldwijd erkende autoriteit op het gebied van gelukseconomie en oprichter van de wereldwijde ‘Action for Happiness’, met meer dan 300.000 leden in 190 landen. Hij noemt The New World Book of Happiness een prachtig idee op het best mogelijke moment en is blij dat hij de missie ervan kan ondersteunen.

In zijn meest recente boek doet Richard Layard de volgende oproep: ‘We zouden er allemaal naar moeten streven om in al onze keuzen het grootst mogelijke geluk te produceren door bij te dragen aan het geluk van anderen. Laten we de mensen voorop stellen. We hebben genoeg kennis, laten we die in actie omzetten. De geluksbeweging zal overal ter wereld hand over hand toenemen. Wat vandaag nog tot de tegencultuur behoort, zal na verloop van tijd de gewoonste zaak van de wereld worden. En het resultaat is een gelukkiger samenleving.’

29-05-23 De nieuwe cover onthuld

De cover van The New World Book of Happiness is een echte blikvanger, met een kloeke blauwe cirkel tegen een witte achtergrond. Deze cirkel staat voor het belangrijkste concept van het boek: ‘de essentie’ en onze gedeelde verantwoordelijkheid om te zorgen voor de blauwe planeet die we onze thuis noemen. Het is een ‘nieuw boek voor een nieuwe wereld’.

27-05-23 Martin Seligman steunt het initiatief

Professor Martin Seligman, grondlegger van de positieve psychologie in de Verenigde Staten, heeft bevestigd dat hij de inleiding zal schrijven voor The New World Book of Happiness. Hij zegt: ‘Ons werk op het gebied van geluk staat nu op een keerpunt en dit boek kan eraan bijdragen dat dit het onderzoek en de praktijk ten goede zal komen.’

10-05-23 The New World Book of Happiness verschijnt in oktober 2023

In 2010 publiceerde Leo Bormans zijn eerste boek, The World Book of Happiness, dat een internationale bestseller werd. Vijftien jaar geleden begon hij met dit onderzoek en nu keert hij terug naar het onderwerp. Voor The New World Book of Happiness - The Essence vroeg hij 100 vooraanstaande experts in positieve psychologie uit vijf continenten hun belangrijkste inzichten over geluk, welzijn en levenskwaliteit te delen.

Elk van hen mag in 1000 woorden ‘de essentie’ van geluk vastleggen en maximaal zes uitvoerbare stappen geven voor het verbeteren van ons leven op zowel individueel als sociaal niveau. Dat is een uitdagende taak, die ons uitnodigt om onze interculturele kennis uit te breiden en ‘reflectie’ om te zetten in ‘actie’. Wat hebben we geleerd en hoe gaan we nu verder? Nieuwe prioriteiten voor een radicale paradigmaverschuiving.

> Terug naar homepage