5 tips voor wie wil starten met een moestuin

Status message

Streetfood added to your shopping basket. You can finish your order or continue shopping

5 tips voor wie wil starten met een moestuin

09/03/2021

Kriebelt de lente? Tuinexperts Marc Verachtert en Bart Verelst delen alvast 5 tips voor wie wil starten met de moestuin.

1. Klein is beter!

Meer dan enkele vierkante meters oppervlakte heb je niet nodig om van vroeg tot laat te zaaien, te planten en te oogsten. Maak het je gemakkelijk en deel je tuintje op in perken met zijden van telkens 1,20 meter. Op die manier kun je langs alle kanten aan en in je tuintje werken zonder verder te hoeven reiken dan een armlengte. Wanneer je met boordplanken de bedjes omhoogtilt, zorg je voor nog meer comfort, want dan ligt het zaai- en plantvlak wat hoger dan het paadje. Het is mooi, scheelt in onderhoud en stimuleert gezonde groei, want het warmt de grond sneller op en zorgt voor een betere lucht-waterverhouding.

 

 

2. Zaai en plant in overvloed

Houd je bij het zaaien en planten niet aan de afstanden die op de zaadzakjes staan. Radijsjes, bijvoorbeeld, mogen echt wel op minder dan 5 cm van elkaar groeien. Je plukt de mooiste exemplaren toch al zodra ze knikkergroot zijn. 2 cm volstaat dus. Idem voor bijvoorbeeld snijbiet. Zaai dicht bij elkaar, pluk de jonge blaadjes als lentesla en laat drie of vier planten doorgroeien.

 

3. 20 x oogsten/m²

Met wat planning ga je op drie vierkante meter tuin voor een
minstens even veelzijdige en mogelijk zelfs even grote oogst als
veel tuinliefhebbers in een grotere moestuin. Werk in vakjes van 30 x 30 cm. Elk van die veldjes is goed voor 90 centimeter radijsjes, 5 preiplanten, 3 stuks kropsla, 1 knolselderij … In hoeveelheid moet je de eigenaar van de grote moestuin het nakijken geven, maar bedenk wel dat hij/zij zelden tot nooit opeet wat hij in één keer zaait of plant. 

Is een veldje leeg geoogst? Ga voor een volgende groente. Op die
manier scoor je elk jaar tot bijna 75 keer groenten op de amper
drie vierkante meter tuin.

4. Mooi tussen bloemen!

Is er in je border een vaste plant dood of voldoet ze niet langer aan je wensen, vervang ze dan eens door een smakelijke groente of heerlijk kruid. De meeste zijn echte juweeltjes; alleen moet je even door het traditionele denken heen van ‘het is maar een groente’. Minipepers en tomaten in soorten en maten zorgen voor rode accenten tussen vaste planten, terwijl palmkool, snij- en knolselderij alle troeven van hun donkere bladeren uitspelen. Ui, sjalot, prei en knoflook geven verticale accenten en artisjok gaat voor een charme waar menig andere sierdistel jaloers op is. 

 

5. Potten als alternatief

AIs je buitenruimte beperkt tot alleen maar een balkon of verharding, ga dan voor een pottencollectie. Groenten, kruiden en eetbare bloemen hebben geen volle grond nodig om te groeien! In potgrond hebben ze het zelfs vaak nog meer naar hun zin!

Houd het strak of juist speels met potten en bakken in verschillende formaten en bonte kleuren. Neem ze wel ruim. De diameter of smalste zijde moet minstens 25 cm zijn om voldoende groeioppervlakte te hebben, en minimaal 30 cm diepte hebben, zodat de wortels hun ding kunnen doen. Geef voor zware potten voorrang aan exemplaren met (ingebouwde) wieltjes of schuif er een plantentrolley onder, zodat je ze af en toe opzij kunt schuiven.

 

Zakboek voor de hapklare moestuin

Gepland en gezond in pot, bak en tuin

Marc Verachtert, Bart Verelst

  • Een moestuinboek voor liefhebbers met groene vingers en moestuiniers die nieuwe groenten willen ontdekken
  • Met jaarkalender en aanbevelingen om 'hapklaar', vers en op maat van je gezin te zaaien en te oogsten.
  • Met inzichten over het gebruik van potten en bakken op terras of balkon, potgrond, bemesting en gereedschap

> Ontdek meer over dit boek