Heb jij al eens een wandelmeditatie geprobeerd?

Heb jij al eens een wandelmeditatie geprobeerd?

15/04/2024

Een wandelmeditatie is de perfecte manier om met je hoofd, ziel en lijf bij de wandeling te zijn. Het helpt om te verstillen en aanwezig te zijn in het moment. Bovendien is het ideaal voor mensen die moeite hebben om te ontspannen bij een zittende meditatie met gesloten ogen. Je kunt de wandelmeditatie doen waar je ook bent. In de stad, in het bos of op het strand. Zolang je maar in alle rust en zonder haast kunt wandelen.

Dorien Draps, auteur van 10 levenslessen van de wandelaar, legt uit hoe je aan de slag kan gaan.

 

Zo pak je het aan

  • Begin je wandeling met een duidelijke intentie. Dit is geen gewone wandeling, maar een mindful wandeling.
  • Adem een paar keer diep in en uit. Voel je hartslag vertragen.
  • Wandel in een rustig maar natuurlijk tempo. Laat je lichaam het ritme bepalen.
  • Breng eerst je bewustzijn naar de ruimte om je heen. Wat kun je allemaal zien? Bomen, auto’s, mensen, gebouwen, vogels… Benoem en bevestig wat je ziet. Neem de sfeer van de omgeving in je op.
  • Daarna ga je luisteren. Wat kun je allemaal horen? De wind, voorbijrijdende auto’s, fluitende vogeltjes… Word je bewust van alle geluiden.
  • Is er ook iets wat je kunt ruiken? Is er een geur die je aandacht trekt?
  • Breng nu je aandacht naar wat je kunt voelen. De wind in je haar, de warmte van de zon op je huid, je tenen in je wandelschoen… Voel de sensaties.
  • Daarna check je in met je lijf. Hoe voelt je lichaam? Welk deel voelt zwaar, welk deel voelt licht? Voel hoe het gewicht van je lichaam je voeten in de grond duwt. Voel hoe je armen langs je lichaam meebewegen op het ritme van je stappen. Sta stil bij hoe je lichaam beweegt.

Het is niet erg wanneer je gedachten je afleiden. Laat ze voorbijgaan als een wolk en breng je aandacht terug naar het ritme van je stappen. Het contact tussen je voeten en de grond is de basis van je bewustzijn in deze oefening.

10 levenslessen van de wandelaar - Dorien Draps

Dorien Draps geeft in haar boek 10 levenslessen van de wandelaar een ode aan het wandelen. Ontdek verhalen, inzichten, praktische tips en inspiratie om jou te doen wandelen.