10 gouden tips voor beginnende naaisters

10 gouden tips voor beginnende naaisters

04/01/2022

Tijdens de coronacrisis vlogen de naaimachines de deur uit. Iedereen begon lustig mondmaskers te maken. Ondertussen heeft iedereen een voorraad mondmaskers liggen. Tijd om eens iets anders te gaan naaien! Om beginnende naaisters te helpen, geven we deze acht gouden tips mee!

Tip 1

Als je pas begint te naaien moet je vooral één ding hebben: geduld. Naaien is een fijne hobby, maar het is vooral ook een vak, en een vak leer je niet in drie workshops of in een paar weken. Je hebt waarschijnlijk wilde plannen over een hele droomgarderobe die je bij elkaar wilt naaien, maar je zult hoe dan ook simpel moeten beginnen. Een kussen, een keukenschort, een basis rokje,.. zijn ideale beginnersprojecten.

Tip 2

Laat je niet ontmoedigen door het hele voorbereidingsproces van markeren/spelden/knippen: daar moet je wel echt door. Goed begonnen, is half gewonnen. Vergelijk het met een kamer afplakken als je wilt gaan schilderen: dat kun je ook met de natte vinger doen, maar de opkuis en retouches die je achteraf moet doen zijn niet leuk.

Tip 3

Kweek de gewoonte aan om te werken op een vrij werkvlak en de tijd te nemen om alle patroondelen zuiver te knippen, op te strijken, te markeren enzovoort. Hoe strakker je hier te werk gaat, hoe minder prutswerk je achteraf moet rechttrekken.

Tip 4

Maak een testmodel in baalkatoen voor je definitief aan de slag gaat; zo kun je eventuele aanpassingen al meteen overnemen en moet je niet meer prutsen aan je definitieve stuk. Of maak het eerste project uit een niet al te duur stofje. Misschien is het wel goed genoeg om het thuis te dragen. De tweede keer dat je iets maakt (uit de echte stof die je wilt), kun je alle pijnpuntjes van het eerste project wegwerken.

Tip 5

‘ls je je niveau opwerkt, probeer je dan te concentreren op één nieuw ding tegelijk. Leer bijvoorbeeld eerst rokken naaien en daarna pas een rok met zakken. Maak een bloesje en pas de volgende keer een jurk. Bij elk stuk komen er nieuwe technieken aan de pas, en zodra je die allemaal onder de knie hebt, kun je je vaardigheden combineren en je telkens aan iets moeilijker wagen.

Tip 6

Neem steeds een draad in dezelfde kleur als je stof. Dan valt het niet zo op als je niet recht gestikt hebt. Twijfel je tussen twee kleuren? Neem dan altijd de donkerste.

Tip 7

Neem rustig de tijd om te naaien; tegen de klok naaien gaat dikwijls heel fout. Merk je dat je je moe wordt of ben je het even beu? Leg je naaiproject aan de kant en werk er morgen met frisse moed en energie aan verder.

Tip 8

Vraag hulp van een vriendin met meer ervaring of neem les; live demonstraties van iemand die weet waarover het gaat kunnen je heel veel tijd besparen.

Tip 9

Probeer, probeer, probeer! Het spreekwoord 'oefening baart kunst' is hier zeker van toepassing. Hoe meer je probeert, hoe meer je leert!

Tip 10

Naai met handleidingen die illustraties hebben; dat veel handiger dan handleidingen met korte, doorlopende (en vaak vreemd vertaalde) tekst. Bekijk de handleidingen stap voor stap; flippen op stap 12 terwijl je nog maar aan stap 3 bent houdt geen steek. Handleidingen worden pas duidelijk eens je ook echt aan het doen bent wat beschreven wordt.

Dit zijn enkele boeken waar beginnende naaisters direct mee aan de slag kunnen!

I love sweaters

I love T-shirts

I love sweaters & hoodies

Het allermakkelijkste naaiboek ter wereld

100 jurkjes

vraag het aan Singer