10 mythes over wijn

10 mythes over wijn

16/05/2024

Wil je meer kennis over wijn, maar weet je niet waar je moet beginnen? Vermaard Master of Wine Jancis Robinson bundelt 40 jaar kennis over wijn in een handig zakboekje Wijnkenner in 24 uur. We delen hier alvast 10 veel voorkomende wijnmythes. 

 

1. Hoe duurder de fles, hoe beter de wijn. De beste flessen worden verkocht tussen de 8 en 25 euro. Onder de 8 euro is er meestal te weinig over na aftrek van vaste kosten en belastingen om de wijn te betalen, dus slechte kwaliteit is waarschijnlijk. Boven de 25 euro loop je het risico te betalen voor ego, ‘positionering’ en de grillen van de wijnmarkt.

2. Hoe zwaarder de fles, hoe beter de wijn. Wijnproducenten, om een of andere reden vooral in Spaanssprekende streken, gebruiken een dik glas als marketinginstrument, maar het is enkel een grote verspilling van de grondstoffen.

3. Wijnen uit de Oude Wereld zullen altijd beter zijn dan wijnen uit de Nieuwe Wereld. Er is overal goede en slechte wijn.

4. Je moet rode wijn drinken bij vlees en witte wijn bij vis.

5. Echt goede wijnen worden geleverd in een fles met een inkeping (‘punt’) in de bodem. Die punt is er vaak om marketingredenen.

6. Rode wijn is sterker dan witte. Veel rode wijnen die tegenwoordig worden gemaakt, hebben een alcoholpercentage van 12% of minder.

7 Alle wijn verbetert met de jaren. Ik weet dat ons altijd wordt verteld dat wijn beter wordt naarmate hij ouder wordt, maar dat geldt waarschijnlijk voor minder dan 10% van alle wijn die tegenwoordig wordt gemaakt. Het meeste – vooral rosé en de overgrote meerderheid van de witte wijnen, maar zelfs de rode versies van de basismerken en blends, diegene die voor de laagste prijzen op de massamarkt verkocht worden – is gemaakt om binnen een jaar na botteling gedronken te worden. Alleen de grootste en duurste wijnen – vooral die uit Frankrijk en Italië – zijn speciaal ontworpen om vele jaren of zelfs decennia te worden bewaard nadat ze op de markt zijn gebracht.

8. In een restaurant krijg je een voorproefje van de wijn die je hebt besteld om te zien of je hem lekker vindt of niet. De overgrote meerderheid van degenen die proeven weten niet goed wat de bedoeling is, namelijk dat de persoon die de wijn heeft besteld de temperatuur controleert en kijkt of er een fatale fout in zit. Ik merk vrij vaak in restaurants dat rode wijnen te warm worden geserveerd (dus vraag ik om een ijsemmer) en witte wijnen te koud kunnen zijn (dus zorg ik ervoor dat de fles uit een ijsemmer wordt gelaten).

9. Roséwijn en zoete wijnen zijn voor vrouwen. Puh-lease…

10. Alle wijn wordt beter door te ‘ademen’ tussen het openen en inschenken. Voor veel mensen is het openen van een fles wijn een heilig ritueel. Ze hebben geheimzinnige regels ontwikkeld over hoe lang verschillende soorten wijn moeten ‘ademen’ voordat ze worden geserveerd. Net als veel wijnwetenschappers ben ik sceptisch dat er veel kan gebeuren met de inhoud van een fles wijn via de minuscule opening van een flessenhals, maar het is zeker waar dat blootstelling aan lucht een enorm effect kan hebben op een wijn. Te veel beluchten van een echt oude, kwetsbare wijn kan hem vernietigen. Aan de andere kant kan oordeelkundige beluchting van een jonge wijn het verouderingsproces tot op zekere hoogte nabootsen. Een zeer tanninerijke, astringente jonge rode wijn en zelfs een strakke, introverte, weinig communicatieve jonge witte wijn (vooral witte bourgogne) kunnen bijvoorbeeld veel toegankelijker worden nadat ze een uur of twee aan de lucht zijn blootgesteld. 

Wijnkenner in 24 uur

Vermaard Master of Wine Jancis Robinson bundelt 40 jaar kennis over wijn in een handig zakboekje. In amper 100 pagina's leert Wijnkenner in 24 uur je hoe je een goede van een slechte wijn kunt onderscheiden, hoe je nooit meer te veel betaalt voor een fles, en welke wijn er bij sushi of pizza past. Je leert wijn correct bewaren en decanteren, en wat termen als 'een volle neus' en 'biodynamisch' nu eigenlijk betekenen. Het ultieme spiekbriefje over wijn, zowel voor liefhebbers als voor leken.