10 tips om je af te leiden van roken

10 tips om je af te leiden van roken

30/05/2024

De sleutel van succesvol stoppen met roken zit in een goede voorbereiding én een bewuste aanpak. Nu stop ik echt met roken biedt je een compleet stappenplan en praktische handvatten voor elke fase van het rookstopproces. Uniek aan dit boek is dat alle inzichten volledig onderbouwd zijn door recente studies, en tegelijkertijd voor iedereen te begrijpen.

Wij delen alvast 10 tips van tabakologen Mark Heremans en Virginie Wauters om je af te leiden van roken.

  1. Laat de creativiteit in je los en begin te tekenen, schilderen of knutselen.
  2. Koken of bakken houden ook je aandacht weg van roken. Probeer nieuwe recepten uit en verwen jezelf en je huisgenoten met eigengemaakte lekkernijen.
  3. Heb je een tuin, breng daar dan meer tijd in door. Wie weet heb je wel groene vingers? En gewoon in de natuur zijn is ook een heel aangename afleiding.
  4. Luister naar inspirerende podcasts of leerrijke audioboeken.
  5. Doe wat yoga- of stretchoefeningen om je lichaam te ontspannen, je geest te kalmeren en stress of angst te verminderen.
  1. Pak een kleine klus aan die al een tijdje op je to-dolijst staat, zoals een kast opruimen, een lade schoonmaken of je bureautafel leegmaken.
  2. Maak op het werk een korte wandeling tijdens je middagpauze. Frisse lucht en lichaamsbeweging helpen om stress te verminderen.
  3. Reserveer tijdens je werkdag enkele minuten voor een korte meditatie- of mindfulnessoefening om zo je hoofd tot rust te brengen.
  4. Houd een stressbal of handtrainer bij de hand op je werkplek.
  5. Zet rustgevende muziek op tijdens het werk om een ontspannen sfeer te creëren en je te helpen focussen.

Nu stop ik echt met roken - Mark Heremans, Virginie Wauters

Dit boek helpt je om je eigen pad te plaveien naar een rookvrije toekomst, met de aanpak die voor jou wél werkt. Er wordt niet één methode naar voren geschoven, maar de voor- en nadelen van verschillende rookstoptechnieken worden verhelderd: met of zonder begeleiding, cold turkey of met afbouwen, met nicotinepleisters of andere farmaceutische hulpmiddelen.