2 verrassende en originele desserts
2 verrassende en originele desserts
Op zoek naar een dessert, maar geen zin in iets klassiek? Margaux Maeterlinck en Christophe Declercq tonen je zalige zoetigheden met een onverwachte invalshoek in hun boek Sweet Foodista. We geven je exclusief deze 2 recepten. Smakelijk!
Brookie
Voor het cookiedeeg: 100 g zachte boter - 60 g suiker - 35 g donkerbruine suiker - vanille naar wens - snufje zout - 150 g bloem - 50 g bakvaste donkere chocoladestukjes
Voor de brownie: 75 g donkerbruine suiker - 2 eidooiers - 75 g boter - 75 g fondantchocolade - 2 eiwitten - 40 g bloem - 40 g walnoten, grof gehakt
Andere benodigdheden: 2 kleine lange rechthoekige bakvormen van 20 cm x 8 cm x 3 cm
Bereiding
- Meng de zachte boter met de suiker en de donkerbruine suiker.
- Voeg de vanille en het zout toe.
- Meng er de bloem en de bakvaste chocoladestukjes kort onder.
- Duw het deeg aan de binnenkant van de vorm zodat een taartbodem ontstaat.
- Klop voor de brownie de donkerbruine suiker met de eidooiers luchtig.
- Smelt de boter samen met de fondantchocolade en meng onder het luchtige beslag.
- Klop de eiwitten tot zachte pieken en roer kort onder het beslag.
- Zeef de bloem en spatel samen met de grof gehakte walnoten onder de massa.
- Vul de bakvormen en bak 22 à 24 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
- Snijd het gebak pas in stukken nadat het afgekoeld is.
Tip van de chef: duw het cookiedeeg niet te dik in de vorm zodat het op tijd kan uitbakken. Te lang bakken van het cookiedeeg maakt de brownie te droog.
Crumble panna cotta (8 stuks)
Voor de crumble: 75 g boter – 40 g poedersuiker – 15 g balsamicocrème – 75 g amandelpoeder – 75 g bloem – snufjes gemalen zwarte peper
Voor de panna cotta: 3 g gelatineblaadjes – 250 g volle room – enkele blaadjes basilicum – 25 g suiker
Voor de aardbeiensaus: 200 g aardbeien – sap van ¼ citroen – 40 g poedersuiker
Andere benodigdheden: bakvorm voor ronde gebakjes
Bereiding
- Meng voor de crumble alle ingrediënten door elkaar.
- Verdeel in de vorm voor ronde gebakjes een laagje crumble en bak 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °C.
- Haal de vorm uit de oven en laat afkoelen.
- Week voor de panna cotta de gelatine in koud water.
- Klop de helft van de room op en zit in de koelkast.
- Verwarm de rest van de room, de blaadjes basilicum en de suiker tot 60 °C.
- Mix de massa en voeg de geweekte gelatine toe.
- Meng de opgeklopte room erdoor, vul de vormpjes verder tot aan de rand met de panna cotta en plaats in de koelkast of de diepvriezer.
- Snijd voor de aardbeiensaus de steeltjes van de aardbeien en verwarm deze met een beetje citroensap en poedersuiker tot 60 °C.
- Mix de saus glad.
- Ontvorm de gebakjes en werk af met aardbeiensaus, balsamicocrème en blaadjes basilicum.
Tip van de chef: de smaak van basilicum versterkt na het koelen van de panna cotta.
Zin in meer?
In Sweet Foodista vertalen fooddesigner Margaux Maeterlinck en chef Christophe Declercq hippe foodtrends naar verrassende recepten die je eenvoudig thuis kan maken. Ze tonen je zalige zoetigheden met een onverwachte invalshoek onder het motto 'try something different!'
Of je nu op zoek bent naar een fronut - een kruising tussen een friet en een donut - of een macaron op basis van chocolade en bier, dit boek laat je alles spelenderwijs proeven.
€ 24,99 | Kijk hier het boek in | Meer info