3 etiquetteregels die je vast nog niet kende

3 etiquetteregels die je vast nog niet kende

14/03/2024

Wist je dat je volgens de etiquetteregels helemaal niet mag klinken met je glas? Weet jij wat men nu juist bedoelt met ‘stadskledij’ en wanneer je iemand mag (video-)bellen? Isabelle Coppens schreef De kunst van etiquette en legt je alvast haarfijn deze etiquetteregels uit.

1. Glazen klinken

Glazen klinken: het gebeurt weleens bij het aperitieven of na het uitbrengen van een toost (waarbij degene op wie gedronken wordt op dat moment trouwens niet meedrinkt), maar volgens de etiquetteregels is het in principe niet juist. Het glas gewoon heffen terwijl je elkaar aankijkt is in feite de correcte manier. Na de eerste slok heft men het glas dan nog eens na. 

2. Stadskledij

Stadskledij is een geklede dresscode voor zowel overdag als ’s avonds, die voor
feesten, begrafenissen, recepties en professionele evenementen vaak geldt. Vroeger werd een onderscheid gemaakt tussen de meer comfortabele en minder formele kleding die door de adel in hun landhuizen op het platteland werd gedragen, en de meer formele kleding als ze in de stad verbleven. Vandaar het woord ‘stadskledij’.

De naam geeft weleens foutief de indruk wat meer casual te zijn, maar voor mannen betekent deze dresscode wel degelijk een donker en goed passend twee of driedelig kostuum met een das. Een wit hemd is het meest formeel, maar andere subtiele kleuren kunnen ook. Vermijd sowieso het gebruik van sportievere hemden, hemden met knoopjes aan de kragen of hemden met korte mouwen. De mouwen van het hemd moeten altijd een beetje onder het jasje uitkomen. Een effen zwarte kleur is meestal slechts bestemd voor begrafenissen. In het borstzakje kun je een pochet dragen, die overigens nooit dezelfde kleur heeft als de das.

Voor dames is de dresscode ‘stadskledij’ iets minder strikt gedefinieerd en hangt het vaak ook samen met de formaliteit van de gelegenheid. Overdag is een geklede jurk, een rok of broek met een bloes, pulletje of jasje een ideale keuze. Ook mantelpakjes zijn perfect. Een jurk of rok hoort minstens tot op of onder de knie te komen, met altijd een panty eronder. In de zomermaanden zijn dat huidskleurige panty’s, in de winter maanden eerder in de kleur van de rok of jurk. Hierbij horen geklede en dichte schoenen, indien gewenst met een (halfhoge) hak. Juwelen zijn overdag, zoals altijd, bescheiden. ’s Avonds kan het iets feestelijker zijn: bijvoorbeeld een cocktailjurk (met mouwtjes of een jasje) met desgewenst iets hogere hakken eronder. ’s Avonds is een handtas iets kleiner, maar kunnen de juwelen wel wat opvallender zijn.

 

3. Bellen en videobellen

In een sociale context kun je telefoontjes plegen vanaf 9.00 uur ’s ochtends tot hooguit 22.00 uur, al creëert een telefoontje na 21.00 uur vaak al wat onrust. Begin je gesprek liefst altijd met de vraag of het een gepast moment is om de persoon even te spreken. Tegenwoordig willen sommige mensen graag dat een gesprek van tevoren wordt aangekondigd, of dat er vooraf al even een gepast moment wordt afgesproken.

Dat geldt zeker voor videobellen: bel nooit iemand zomaar onaangekondigd met camera op. Je weet nooit wat die persoon aan het doen is of waar hij of zij zich bevindt. Je doet er daarom goed aan een videogesprek altijd even van tevoren aan te kondigen.

In een professionele context kun je gewoon het beste de werkuren respecteren voor het plegen van telefoontjes.

 

De kunst van etiquette - Isabelle Coppens

Etiquette is voor iedereen van belang. En de basisprincipes ervan, attent en respectvol omgaan met anderen, zijn tegenwoordig belangrijker dan ooit. In dit boek lees je 'hoe het nu eigenlijk allemaal hoort' in hedendaagse situaties en ontdek je de verhalen en geschiedenis achter deze regels. Laat je onderdompelen in de wondere wereld van de etiquette, zodat je vanaf nu elke situatie elegant én met zelfvertrouwen weet aan te pakken.