5 boeken om de wereld te begrijpen

5 boeken om de wereld te begrijpen

16/06/2023

De geuren van de kathedraal

De overweldigende 16e eeuw in Antwerpen 

Wendy Wauters

Een vlaag van natte hond wurmt zich door dikke blauwe wierookwolken in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De penetrante geur van lijken in ontbinding vermengt zich met de parfumwalm van opgetutte kooplui. 

Laat je in dit boek meevoeren naar een van dé hotspots van de 16de eeuw: de Onze-Lieve-Vrouwekerk, vanaf 1559 de 'kathedraal' van Antwerpen. Dit majestueuze bouwwerk was het kloppend hart van de stad, waar diepgelovige parochianen het pad kruisten met hondenslagers, pelgrims en veehandelaars. De religieuze sereniteit was er soms ver te zoeken.

Alleen verbeelding kan ons redden

Een passioneel verhaal over de kracht van kunst en verbeelding

Michael De Cock

Dit boek is een meeslepend pleidooi op de grens van essay, manifest en roman. Een picareske vertelling die je meeneemt van Tomorrowland naar de coulissen van de KVS en van het Louvre tot aan de andere kant van de wereld. Van een muurschildering in Sansepolcro die de wereld redde tot murales in Santiago die de gruwel herdenken om hem voor altijd ritueel te bezweren.

Het ontstaan van de tijd

Mijn reis met Stephen Hawking voorbij de oerknal

Thomas Hertog 

Twintig jaar lang werkten Hawking en Thomas Hertog zij aan zij aan een nieuwe theorie van de oerknal die het raadselachtig leefbare karakter van het heelal kon verklaren. Hertog neemt de lezer mee op een wervelende ruimtereis langs zwarte gaten, kosmische hologrammen en ver terug in de tijd, naar onze allerdiepste wortels.

Dit boek gunt je een blik achter de schermen van het baanbrekende onderzoek door twee topwetenschappers, van wie de vriendschap en passie voor het vak leidden tot een geheel nieuwe visie op de kosmos.

Top 1000 van de beste wielrenners ter wereld

Hét standaardwerk van de internationale wielersport

Jacques Sys 

Vijf jaar na de publicatie van de Top 1000 van de beste Belgische wielrenners worden in dit boek de beste 1000 wielrenners ter wereld belicht. Het is op hetzelfde moment ook een uitstap doorheen een lange wielergeschiedenis.

Met verhalen die voor ontroering en vertedering zorgen, met sappige en luchtige anekdotes, neergezet binnen hun specifiek tijdsbeeld. Maar ook met vreugde en verdriet, met triomfen en drama's, met liegen en bedriegen, de wielersport is de kristallisatie van het leven.

1302 - Het jaar van de mythe

Hoe de Guldensporenslag geschiedenis werd

Rolf Falter 

In dit boek vertelt historicus Rolf Falter het spannende verhaal van wat later de Guldensporenslag is gaan heten. Hij brengt de geschiedenis tot leven in een wervelende opeenvolging van onverwachte wendingen.

Citerend uit de historische bronnen en steunend op de recentste inzichten, voert hij ons langs de jachtbossen van de Franse koning, de kolkende, smerige en altijd explosieve grootsteden van het rijke graafschap Vlaanderen en de armzalige boerendorpen die telkens weer door voorbijtrekkende legers worden platgebrand.