5 recepten voor op het buitenvuur

5 recepten voor op het buitenvuur

04/06/2024

Heel wat mensen associëren BBQ’en met een worst, een brochette en een goed stuk vlees. Maar BBQ’en is  zoveel meer! Zeker met de type buitenvuren zoals White Fire en Ofyr kan je gaan voor fine dining-receptjes en sfeervolle momenten rond het vuur.

Julie Minne, BBQ-expert en mede-eigenaar van Buitenhuis - Outdoor Living, geeft je vijf recepten uit haar boek Fire Dining voor een heerlijke en originele BBQ. De gerechtjes zijn gemaakt om te ‘sharen’ met je familie en vrienden.

1. Babymaïs met fetadip

Voor 8 personen

• 400 g babymaïs uit blik •  3 theelepels tijm • 1 theelepel
cayennepeper • 40 g parmezaan • olijfolie • peper en zout

  1. Laat de babymais uit blik uitlekken en spoel onder koud water.
  2. Kruid met cayennepeper, tijm, peper en zout. Besprenkel rijkelijk met olijfolie.
  3. Laat de babymais even kort bakken op de plaat en draai regelmatig om.
  4. Rasp de parmezaan over de gegaarde mais en serveer er de fetadip bij.

Tip : Fan van hot? Werk verder af met Rascal Classic Chilli Sauce.

Fetadip

• 200 g feta • 100 g Griekse yoghurt • 200 g zure room • 1 takje munt • 4 takjes dille • sap en schil van 1 citroen • peper en zout • olijfolie • 1 eetlepel honing

  1. Ris de blaadjes munt en dille van de takjes.
  2. Doe de feta, Griekse yoghurt en zure room in de blender. Voeg het citroensap en de geraspte schil, de munt en dille toe en blend alles tot een gladde dip.
  3. Breng op smaak met peper, zout en olijfolie. Voeg de honing toe en rasp er wat citroen over.

2. Thaise mosselen

Voor 8 personen

• 2 kg mosselen • 2 uien • 2 teentjes knoflook • 1 prei • 2 lente-uien • 2 takjes venkelkruid • 1 bos Thais basilicum • 4 stengels citroengras • 1 theelepel geraspte gemberwortel • 2 eetlepels groene currypasta • sap van 1 limoen • 5 limoenbladeren • 4 eetlepels vissaus • 2 eetlepels rijstolie • 400 ml kokosmelk • 100 ml witte wijn • peper en zout • olijfolie

 

  1. Spoel de mosselen meermaals onder koud water en maak ze schoon.
  2. Snipper de uien, knoflook, prei, lente-uien, het venkelkruid (houd wat takjes apart voor de garnerning) en Thais basilicum.
  3. Plet het citroengras zodat de smaken vrijkomen, en snipper het fijn.
  4. Doe de mosselen met de gesnipperde kruiden en groenten in een afsluitbare pan, rasp er de gemberwortel bij en voeg er ook alle overige ingrediënten aan toe. Kruid af met peper en zout.
  5. Zet de pan met deksel op de plaat en schud regelmatig op.
  6. Zodra de mosselen open zijn, zijn ze gaar. Serveer de mosselen met wat venkelkruid.

3. Zeebaars

Voor 8 personen

• 4 kleine zeebaarzen • 2 citroenen • 4 venkels met groen • 8 takjes dragon • 4 eetlepels visfond • 4 eetlepels droge witte
vermout (Noilly Prat) • peper en zout •olijfolie

 

  1. Maak de zeebaarzen schoon of laat ze schoonmaken in de viswinkel.
  2. Spoel de zeebaarzen onder stromend water af.
  3. Snijd de venkel in dunne plakjes. Houd het venkelkruid apart.
  4. Bestrijk de aluminiumfolie met olijfolie en leg er een bedje van venkel op. Leg er vervolgens de zeebaarzen op.
  5. Snijd de citroenen in dunne plakjes. Doe de citroenen, de dragon en het venkelkruid in de buikholte van de zeebaarzen en kruid af met peper en zout.
  6. Besprenkel de zeebaarzen met olijfolie, vermout en visfond. Vouw de pakketjes dicht en leg ze op de plaat.
  7. Laat traag garen tot ze een kerntemperatuur van 60 °C hebben bereikt.

4. Aubergine chili con carne

Voor 8 personen

• 2 rode uien • 4 lente-uien • 2 teentjes knoflook •  6 takjes munt •  2 gele puntpaprika's • 500 g lamsgehakt • 1 eetlepel korianderzaad • 1 theelepel komijnpoeder • 1 theelepel gerooktechilipoeder • 1 theelepel kaneel • 1 eetlepel texmexkruiden • peper en zout• 2 limoenen • 200 g tomatenconcentraat • 400 g tomatenblokjes uit blik • 400 g rode bonen uit blik • 4 aubergines • 200 g zure room • 8 takjes bonenkruid • 60 g parmezaan • olijfolie

 

  1. Snipper de rode uien, lente-uien, knoflook en munt. Hak de gele puntpaprika's in kleine stukjes.
  2. Fruit de rode ui en knoflook in een steelpannetje. Voeg het lamsgehakt toe en roer goed om met een vork.
  3. Voeg de gele puntpaprika's, lente-uien en alle kruiden toe en stoof ze even mee. Breng op smaak met peper en zout en pers er wat limoensap over.
  4. Voeg het tomatenconcentraat en de tomatenblokjes toe en roer goed om.
  5. Voeg de gespoelde en uitgelekte rode bonen uit blik toe en roer om. Laat nog 5 minuten sudderen.
  6. Snijd de aubergines doormidden en schep het vruchtvlees eruit.
  7. Lepel de chili con carne in de aubergines en laat ongeveer 30 minuten traag bakken en garen op de plaat zonder om te draaien.
  8. Serveer de aubergines met de zure room en wat takjes bonenkruid, rasp er wat parmezaan over en besprenkel met olijfolie.

5. Watermeloen met feta, munt en bresilienne

Voor 8 personen

• 2 mini-watermeloenen • 400 g feta • 8 takjes munt • 4 eetlepels honing • sap en zeste van 2 limoenen • 4 eetlepels bresiliennenootjes • peper • olijfolie

 

  1. Snijd de mini-watermeloenen in plakjes van een centimeter.
  2. Haal de blaadjes munt van de takjes.
  3. Verkruimel de feta over de plakjes watermeloen, rasp er de volledige limoenen over en pers het sap er over uit.
  4. Besprenkel vervolgens de plakjes watermeloen met honing en strooi er de bresiliennenootjes over.
  5. Breng op smaak met peper en garneer met wat blaadjes munt en laat even kort grillen in wat olijfolie op de plaat.

 

Fire Dining - Julie Minne

Op zoek naar meer BBQ-recepten? Julie Minne bundelt in Fire Dining haar mooiste recepten, van heerlijk fingerfood, originele side dishes en hoofdgerechten met schaal- en schelpdieren, vis, vlees en gevogelte tot zoete afsluiters. Het boek biedt ook heel wat cocktails en mocktails én weckrecepten (heel hip!) aan.

Bekijk hier ook een reportage van Focus WTV over Julie Minne en Fire Dining.