5 tips om de Mont Ventoux te ontdekken

5 tips om de Mont Ventoux te ontdekken

28/05/2024

Niet voor niets bezoeken jaarlijks meer dan 700.000 mensen de top van de Mont Ventoux, en allemaal worden ze omvergeblazen door het buitenaardse maanlandschap dat nergens ter wereld zijn gelijke kent.

Maar er is meer, veel meer, te ontdekken op en rond de Mont Ventoux. Toon Claes, ofwel Monsieur Ventoux, en Dina Vercruyssen, eigenaar van de zeer populaire B&B Les Oliviers du Taulisson, geven je graag hierbij alvast 5 plekjes en tips die het meer dan waard zijn om te beleven.

Prachtig wandelen tussen de lavendelvelden in Sault

Sault ligt op het Albion-plateau, dat door zijn hoge ligging en de vele zonne-uren zich perfect leent voor de lavendelcultuur. Rond de stad en aan de voet van de Ventoux koesteren de lavendelvelden zich breed in de zon, terwijl in de verte de hemelhoge, spitsrode Ventoux-toren je een uitdagende knipoog toewerpt. Probeer zeker de Chemin des Lavandes, een goed toegankelijke familiewandeling tussen de lavendelvelden. De route is 5,3 km lang (60 hoogtemeters) en goed bewegwijzerd. Starten doe je ter hoogte van Distillerie Vallon des Lavandes aan de oude weg naar Aurel. Nagenieten op een terrasje in het middeleeuwse stadje maakt de dag compleet.

Brantes, een dorp als een sprookje

Brantes staat op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France. Terecht: voor dit plaatsje met amper een tachtigtal inwoners lijkt het woord ‘pittoresk’ bedacht.

De combinatie van het eeuwenoude dorpje, geschilderd op zijn rots, en het prachtige uitzicht op de ruwe noordzijde van de Ventoux levert pure magie. Dit moet je zelf zien en voelen, de impressies vallen moeilijk te beschrijven.

Wijn proeven in Suzette

In het kleine supercharmante Suzette is het al wijn wat de klok slaat. Slenter traag door het centrum en ontdek de mooie hoekjes. Ook in het hoogseizoen blijft Suzette een oase van rust. De Mont Ventoux houdt constant een oogje in het zeil en je voelt je klein in het wondere landschap van druiven en rotspartijen. Extra tip: bezoek zeker Wijnhuis Mathiflo, Neem plaats op het terras voor een wijndegustatie en je zult meteen begrijpen waarom. Bestel zeker ook een door het huis bereid hapje en je waant je een paar ogenblikken God in Frankrijk. ’s Avonds gesloten.

Strandpret aan de Ventoux

Het verbaast ook ons telkens weer, maar het dorpje Mormoiron heeft een meer met een zandstrand én een leuke strandbar die alles wegheeft van een tropische hut. Naast het meer ligt een avonturenparcours en een groot bos.

Aan het Plan d’Eau des Salettes beleef je niet alleen van verrassende strandpret, dit stukje Provençaals Hawaii trakteert je eveneens op een schitterend uitzicht op de Ventoux.

Adres: Mormoiron, Plan d’Eau des Salettes , 918, Chemin des Salettes

Downhillen op de Mont Ventoux

Downhill mountainbiken kent een groeiende populariteit, ook op de Ventoux. Steeds meer fietsverhuurders bieden fietsen voor een downhill-tocht aan, in combinatie met een shuttledienst naar boven. Vanaf Chalet Reynard zijn er meerdere bewegwijzerde downhillroutes met verschillende moeilijkheidsgraad. In Bédoin kun je een fiets huren én transport naar boven regelen.

Adres: Bédoin, Location 20 Route de Malaucène

Genieten en fietsen op en rond de Mont Ventoux - Toon Claes, Dina Vercruyssen

In deze unieke reisgids Genieten en Fietsen op en rond de Mont Ventoux koppelen Toon Claes en Dina Vercruyssen het praktische aan het aangename.

  • De allereerste praktische gids voor wie de mythische Mont Ventoux stressvrij wil bedwingen
  • Vol verrassende tips van kenners om de 'Kale Reus' en de schitterende regio errond te ontdekken
  • Met vele tientallen uitgestippelde fiets- en wandelroutes waarvoor er een online navigatie is uitgewerkt
  • De beste adressen voor een betaalbaar Provençaals diner, een leuk souvenir, lekkere wijn, kwalitatieve olijfolie ...
  • En met een voorwoord van Wout van Aert.