7 boeken om jezelf te ontdekken

7 boeken om jezelf te ontdekken

16/06/2023

Zelfzorg is het begin van alles

Ben jij klaar om echt voor jezelf te kiezen?

Nina Mouton

Zelfzorg is het begin van alles. Van beter luisteren naar de signalen van je lijf. Van stilstaan bij wat je voelt en wat je nodig hebt. Van meer veerkracht en rust.

Nina Mouton neemt je in dit boek mee op weg naar meer en diepere zelfzorg. Ze toont hoe je blauwe plekken uit het verleden kunt detecteren, vastgeroeste patronen kunt doorbreken en je grenzen kunt bewaken. Onderweg legt ze uit waarom zelfzorg juist geen egoïstische keuze is. Integendeel: door beter te zorgen voor jezelf, zul je ook beter zorg kunnen dragen voor de mensen om je heen.

Into me 

Een prikkelende uitnodiging om helemaal into jezelf te worden

Michelle Hufkens

Wil je lekker in je lichaam zitten? Je grenzen leren kennen en misschien ook een beetje verleggen? Je seksleven verrijken en nieuwe ervaringen opdoen? Dan is dit boek voor jou!

Psychologe en seksuologe Michelle Hufkens neemt je mee op ontdekkingstocht naar jezelf. Ze helpt je te weten te komen wie jij echt bent en wat je wilt in je (seks)leven. Stap voor stap, voorbij oordeel, taboe of schaamte. Want lekkere seks? Die begint bij jezelf.

Versterk je nervus vagus

Actief aan de slag met de polyvagaaltheorie 

Luc Swinnen

In zijn bestseller Activeer je nervus vagus liet stressexpert Luc Swinnen Vlaanderen en Nederland kennismaken met de nervus vagus, een zenuw die door je hele lijf loopt en je brein in contact brengt met al je organen.

In dit nieuwe boek toont hij hoe je actief aan de slag kunt met je nervus vagus om uiteenlopende problemen als stress, burn-out, trauma, prikkelbare darm, ontstekingen en chronische vermoeidheid te lijf te gaan. Aan de hand van concrete tips en oefeningen kun je onmiddellijk aan de slag. Het resultaat? Een gezonder, rustiger en gelukkiger leven!

Je moet niks

Mentaal en fysiek fit op jouw manier!

Heidi Stiegelis

We worden gebombardeerd met goede adviezen over gezond leven en vinden een sportschool op elke hoek van de straat. Toch lukt het de meeste mensen niet om een gezonde leefstijl aan te houden. Waarom niet? Omdat iets moeten niet werkt, tenminste niet op lange termijn.

Gezond leven begint in je hoofd, daar is psychologe Heidi Stiegelis rotsvast van overtuigd. Ze laat in dit boek zien waarom de meeste initiatieven om gezonder te leven meestal bij goede bedoelingen blijven. Ze introduceert vervolgens het Vat van Zelfwaardering en Kleine Goede Daden (KGD's) als praktische tools om wel op lange termijn die keuzes te maken die je gezonder en gelukkiger maken.

Het Cyclus kompas

Een grensverleggend boek dat je kijk op hormonen voorgoed zal veranderen

Morgane Leten

De gemiddelde persoon met een baarmoeder wordt in het leven zo'n 450 keer ongesteld. Toch beseffen maar weinig vrouwen hoe ook hun prestaties, energielevel en stemming meebewegen met deze cyclus. Zonde, wat eenmaal je je leven ermee kunt synchroniseren, zullen je hormonen zich al snel ontpoppen tot jouw ideale partner in crime.

Met dit boek brengt cyclusexpert Morgane Leten een positief pleidooi over natuurlijke hormonen en wapent ze je met heel wat belangrijke inzichten over vrouwelijke gezondheid. Leer omgaan met allerlei menstruatiekwaaltjes, optimaliseer je slaap, voeding en agenda in functie van je cyclus en ga op ontdekking in je eigen hormoonhuishouding. Daarbovenop bevat Het Cyclus Kompas bijdragen van verschillende experts en eerlijke getuigenissen van vrouwen die de kracht van hun cyclus hebben ontdekt.

Anders ademen

Verhoog je veerkracht en wapen je tegen stress, burn-out en chronische hyperventilatie

Dirk Heylen

Je ademhaling is zo veel meer dan een reflex om je lichaam te voorzien van zuurstof. Het is een tool om je focus te verscherpen, je lichaam en geest tot rust te brengen, je veerkracht te verhogen en een burn-out te voorkomen.

Dit boek legt uit waarom je adem zo belangrijk is, wat de vier ingrediënten zijn van een goede ademhaling en wat de rol is van CO₂ in ons lichaam. Bovendien geeft het je inzicht in je eigen adempatroon. Aan de hand van toegankelijke oefeningen leer je hoe je je ademhaling kunt verbeteren. Het resultaat? Een energieker, gezonder en stressvrijer leven! 

Imposter moeder

Een openhartig relaas over het eerste jaar als moeder

Hanan Challouki

De wereld kent Hanan Challouki als een mondige vrouw met een succesvolle onderneming. In dit boek vertelt ze openhartig over het onzekere eerste jaar als moeder. Aan de hand van zo'n 30 typische uitspraken en hardnekkige clichés legt ze de vinger op de kwetsbare plekken die voor elke moeder herkenbaar zijn.

 Een hoofdrol is daarbij weggelegd voor haar eigen (Marokkaanse) moeder en de no-nonsense attitude waarmee die haar tien kinderen grootbracht, een schril contrast met de druk die prille moeders vandaag ervaren. Zo is het boek ook een verhaal over generatieverschillen en culturele tradities, over oermoeders en moslimmama's. En vooral: een warm pleidooi om vanuit die diverse perspectieven het perfecte moederschap te relativeren.