7 boeken voor in de hangmat

7 boeken voor in de hangmat

16/06/2023

Brussel Blues

Hij dacht dat hij niets meer te verliezen had. Hij had het mis.

Wouter Dehairs

Een man stapt het kantoor van privédetective Keller Brik binnen, haalt een pistool tevoorschijn en schiet zichzelf door het hoofd.

Zijn zelfmoord is het startschot voor een gevaarlijke afdaling in de Brusselse onderwereld, waarbij Brik alles dreigt te verliezen. Zelfs zijn eigen leven.

De meisje

Het merkwaardigste levensverhaal ooit?

Jaouad Alloul

Als kind wil Idriss een meisje zijn. Dat zou alles oplossen, volgens hem. Hij zou jurken kunnen dragen, en hoge hakken.

En hij zou gewoon verliefd mogen zijn op jongens. Elke avond bidt hij tot god om genezing. Elke morgen is alles nog altijd zoals het was.

Op 20-jarige leeftijd trekt hij de deur achter zich dicht en stapt hij een nieuwe wereld in. Weg van huis, weg van God. Op zoek naar zichzelf.

Hoe je vader te verliezen

Een aangrijpend verhaal over ouder worden - in jaren en in ouderschap

Tine Bergen

Eerst zien, dan geloven. Dat is Luka's eerste gedachte wanneer hij beseft dat zijn familie hem niet heeft laten weten dat zijn vader gestorven is. De familie met wie hij al jaren nog amper contact heeft. (En dat heeft weinig te maken met de afstand die letterlijk tussen hen in zit). De vader die hij al lang verloren heeft. (Kan dat dan eigenlijk nog een tweede keer?)

Luka stapt op het vliegtuig naar België om te zien, en toch niet te kunnen geloven. Hoeveel keer kan een mens een ander kan verliezen? En hoeveel keer kan een mens zichzelf verliezen?

Passchendaele

Operatie rode modder 

Michiel Janzen

Een Brits piloot krijgt de opdracht om een belangrijk bericht aan maarschalk Haig te bezorgen. De vlucht naar het hoofdkwartier verloopt rustig, tot zijn toestel neergeschoten wordt boven het slagveld bij Passchendaele.

Hij is in niemandsland terechtgekomen, precies tussen de Duitse en Britse linies. Kan een reddingsoperatie hem redden of valt de geheime boodschap in Duitse handen?

Dagboek van een spoedarts

De openhartige biecht van een voormalige spoedarts

Elisabet Haesevoets
 
De spoedafdeling: een plaats waar je zelf liever niet te veel komt, maar die wel tot de verbeelding spreekt. Elisabet Haesevoets werkte jaren als spoedarts en biedt je een onverbloemde blik achter de schermen van dit spannende en soms ook harde leven.

Een reanimatie tussen de brandende assen, een letterlijk gebroken hart, een akelige treinramp, een verborgen zwangerschap,... vanaf de eerste pagina's neemt Elisabet je mee in de meest onwaarschijnlijke situaties en diepmenselijke emoties. Ze deelt beklijvende verhalen die zowel doen glimlachen als naar adem happen, telkens gekleurd door een diverse stoet patiënten.

De knikkers van Qadir

Het verbijsterende levensverhaal van een jonge Afghaanse vader en zijn vlucht naar Europa

Qadir Nadery, Leo Bormans

De jonge Qadir groeit op in een klein dorp in Afghanistan met de droomverhalen van zijn moeder en de wilskracht van een vader die van geen wijken wil weten. Zijn enige bezit: acht knikkers. Alles ademt oorlog. Overal sterven dierbare mensen.

Qadir houdt zijn gezin overeind door te werken voor de internationale troepen die zijn land komen bevrijden. Tot ook hij, achtervolgd door de Taliban, met vrouw en kinderen noodgedwongen moet vluchten voor het geweld. Over de bergen en over de zee.

Ouders komen van Mars

Het boek dat je moet lezen om je tiener te begrijpen 
 
Evelien Kayaert, Anke De Frangh, Tieners in huis

Ah, het ouderschap. Wat een prachtige, verrassende, uitdagende fulltime bezigheid! Misschien dacht jij wel: ik heb het overleefd, de tropenjaren. Eindelijk een zelfstandig kind in huis met wie je interessante gesprekken kunt voeren en leuke uitstappen mee kunt doen? Heerlijk ... die volle vijf minuten rust in de opvoeding. Want, nog voor je kon knipperen, krijg je iets volledig nieuws gepresenteerd: een heerlijk kopje kakelverse hormonen, met een werkelijk unieke blend: de tiener.

Hoe ga ik nu om met een tiener en die puberteit... Evelien, zelf mama van twee tieners, gaat op zoek naar concrete tips en antwoorden. Enter: psychologe Anky. Zij weet - gelukkig maar - meer. Fieuw!