Dagboek van een vroedvrouw - voorwoord Linde Merckpoel

Dagboek van een vroedvrouw - voorwoord Linde Merckpoel

21/09/2023

Als vroedvrouw staat Elke Notebaert al meer dan 20 jaar dagelijks aan de wieg van nieuw mensenleven, en helaas soms ook aan het veel te snelle einde. Ze staat vrouwen bij in hun meest wanhopige momenten, maar is tegelijk hun metgezel bij intense gelukjes en gênante, soms grappige vragen. 

Dagboek van een vroedvrouw is tegelijk een biecht én een liefdesverklaring aan dit uitzonderlijke beroep. Lees hieronder alvast het voorwoord door Linde Merckpoel.

"Tijdens mijn twee zwangerschappen voelde ik me niet opperbest. Ik wist wel dat ik kinderen wilde, maar die zwangerschap zelf was geen evidentie. Ik had geen last van fysieke kwaaltjes, maar in mijn hoofd was er enkel paniek en onzekerheid. Ik voelde me een vreemde in mijn eigen lijf. De eerste keer zag ik daarom zelfs een beetje op tegen een gesprek met een vroedvrouw. Ik verwachtte een zoete rozige talk, waarin tegen mijn ‘bolle buikje’ gesproken en over mijn ‘groeiend wonder’ gewreven werd. Zoiets zag ik echt niet zitten.

Gelukkig was daar toen Elke van De Wolk, die meteen aanvoelde welke aanpak ik nodig had. Niks mis met wollige mutti’s die enorm van hun zwangerschap genieten, maar ik was zo niet. Ik voelde me ook heel abnormaal en daardoor alleen. Daarom had ik behoefte aan iemand die me toestemming gaf om te voelen wat ik voelde, iemand die dat ook kon benoemen."

"Exact wat Elke deed. Zij kon me heel goed uitleggen waar ik doorheen ging en wat me te wachten stond, zonder het te willen verbloemen. Ze verzekerde me dat moeder worden geen wild avontuur was waarin ik niets zelf kon bepalen, maar dat ik inspraak had in de manier waarop die zwangerschap en bevalling zouden verlopen. Want er zijn veel dingen die je op dat moment moet kiezen: hoe je wilt bevallen, in welke positie, met of zonder verdoving, of je borstvoeding wilt geven of niet, noem maar op. Er zijn ook heel veel krachten rondom je die wel eens zullen komen vertellen hoe het eigenlijk allemaal moet. Elke stelde me gerust door met al haar expertise te zeggen dat ik helemaal niets moest. Integendeel! Zij vertelde me juist dat er heel veel kón en moedigde me aan om goed na te denken over wat ik wilde. Op die manier had ik het nog niet bekeken en het was exact het perspectief dat ik nodig had om de rust in mijn hoofd te doen terugkeren.

Ik had getwijfeld over een epidurale verdoving, omdat die mij het gevoel gaf dat ik ‘valsspeelde’. Ik had tot dan ook niet durven kiezen voor flesvoeding, omdat ik hoorde dat ik mijn kind dan niet ‘het beste’ zou geven. Maar het waren juist dat soort zekerheden die ik nodig had en Elke heeft me ze aangereikt. Zo ben ik uiteindelijk twee keer in volle overtuiging en met zelfvertrouwen het ziekenhuis binnengewandeld om te bevallen, om bij wijze van spreken al op de parking mijn wensen mee te delen. Ik had ondertussen namelijk geleerd om te voelen en aan te geven wat ik wou en hoe ik het wou. De grootste kracht die ik op dat moment had."

 

"Elke was nadien telkens de eerste persoon die we zagen na ons verblijf in het ziekenhuis en meteen leek het alsof ze een handleiding van onze baby bij zich had. Ik kon namelijk wel eens het gevoel hebben dat ik mijn kind niet begreep, dat ik alles verkeerd deed of alleszins niet snapte hoe het moest. Maar dan was er telkens opnieuw Elke met haar goede raad, een soort van rust in een zee van mensen en ervaringen. Met telkens datzelfde wijze besluit: iedere baby is anders.

Al vanaf het begin heeft Elke mijn kinderen gelezen, zoveel beter dan ik dat toen kon. Ze heeft me leren kijken door de ogen van mijn baby's. Ze zorgde ervoor dat ik hun hoofdjes en gedachten beter snapte, wat me in staat stelde om te begrijpen wat er gebeurde en om hun met zoveel meer inleving te geven wat ze nodig hadden. Dat heeft me als moeder niet alleen empathischer, maar ook rustiger gemaakt."

"Elke slaagde er ook in om mij te lezen op momenten dat ik dat zelf niet meer zo goed kon. Nooit vroeg ze zomaar hoe het met me ging, want dat wist ze vanzelf al. In de plaats stelde ze vragen waarop ik meer dan ‘goed’ of ‘slecht’ moest antwoorden, vragen die me de kans gaven om meer te vertellen. Als ik andere vrouwen hoor vertellen dat ze zonder vroedvrouw de zwangerschap, bevalling en kraamtijd ingaan, vraag ik me twee dingen af.

Eén: hoe dan?

Twee: waarom dan?

Waarom zou je alles liever alleen doorstaan, als je ook de kans hebt om je te laten omringen met die pure luxe van wijsheid, goede tips en een schijnbaar onuitputtelijke bron van rust en kalmte? Een vroedvrouw zet je in je kracht, ze laat je lachen en huilen, als het moet tegelijkertijd. En ze zal jou, je emoties, vragen of twijfels nooit vreemd vinden. Want er is altijd iemand anders die hetzelfde heeft meegemaakt. Het klinkt misschien raar, dus dit moet juist geïnterpreteerd worden, maar een zwangere vrouw is op zich niet zo bijzonder. Die vroedvrouw is dat eens te meer.

Elke is dat."

Dagboek van een vroedvrouw - Elke Notebaert

Een blik op het onvoorstelbare leven van een vroedvrouw. Elke smokkelt je binnen in de verloskamer, laat je meeluisteren bij haar spreekuren en doet je hart sneller kloppen bij noodgevallen. In haar verhalen maken we kennis met tal van moeders en hun diverse kwetsbaarheden, en hier en daar een al net zo overweldigde vader. En natuurlijk: de prachtige baby's die hun levens voorgoed veranderen.

Boekentips voor Moederdag

Verwen je mama op zondag 12 mei met één van onze prachtige boeken. Koop de boeken nu met 10% korting! Ontdek snel onze nieuwste boekentips.