Hoe belangrijk is beweging voor jouw breingezondheid?

Hoe belangrijk is beweging voor jouw breingezondheid?

06/09/2024

Heeft sporten een impact op onze breingezondheid? En hoe intensief en hoe vaak moet je dan sporten? Prof. em. dr. Reginald Deschepper licht toe en geeft handige tips en 'bewegingssnacks' om je brein te beschermen tegen dementie.

Geen enkel geneesmiddel komt in de buurt van wat beweging voor je gezondheid kan doen. Fysieke activiteit is de meest efficiënte manier om cognitieve achteruitgang en je kans op dementie te beperken, met zowel een indirecte als directe impact op het brein.

Beweging verbetert de doorbloeding, vermindert ontstekingen, en verbetert het suikermetabolisme, microbioom en de immuniteit. Dit beschermt tegen aderverkalking, hoge bloeddruk, diabetes, beroerte en andere problemen die het risico op dementie verhogen. Daarnaast verlaagt fysieke activiteit het risico op cognitieve achteruitgang en dementie met ongeveer 40%.

Studies tonen aan dat regelmatig bewegen het brein langzamer doet verouderen. In een onderzoek onder inactieve mensen werd de ene helft gevraagd driemaal per week stevig te wandelen, terwijl de controlegroep niets veranderde. Na een jaar was het breinvolume in de controlegroep met 1-2% afgenomen, terwijl het bij de wandelaars met 1-2% was toegenomen.

Zelfs dragers van het gen dat vroegtijdig Alzheimer veroorzaakt, ervaren minder plaques door fysieke activiteit. Hoewel de ziekte niet volledig kan worden vermeden, kan deze wel worden uitgesteld. Dit toont aan dat genen door levensstijl beïnvloedbaar zijn.

Dagelijkse beweging is belangrijk, maar je hoeft niet naar een sportschool of rondjes in het park te lopen. Activiteiten zoals schoonmaken of tuinieren kunnen ook voldoende beweging bieden. Mensen in de Blue Zones integreren lichaamsbeweging in hun dagelijkse leven, wat helpt om dit vol te houden.

Veel mensen hebben een zittend leven, wat schadelijk is voor het brein. Langdurig zitten verhoogt de kans op vroegtijdig sterven met 30%. Onderbreek langdurig zitten regelmatig door op te staan of korte 'bewegingssnacks' te doen. Staande telefoongesprekken of vergaderingen en een zit-sta bureau kunnen ook helpen. Stel een wekker in om elk half uur even te bewegen.

Korte bewegingssnacks om het stilzitten te doorbreken

  1. Sta in squat-houding (buig door je knieën alsof je zou gaan zitten) met je handen vooruit en hou dit een minuut vol (langer of korter mag ook, afhankelijk van je conditie).
  2. Neem de trap, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan op een andere verdieping of om iets te halen.
  3. Ga 1 minuut op je linkerbeen staan en dan 1 minuut op je rechterbeen. Fixeer je op een punt in de verte om je evenwicht te bewaren.
  4. Strek je armen boven je hoofd en laat ze dan naar beneden vallen terwijl je uitademt.
  5. Haal je schouders op en span je spieren even aan. Laat daarna weer los.
  6. Je kunt natuurlijk ook nuttige zaken doen waardoor je even in beweging bent: vegen, de was ophangen, enzovoort.
  7. Neem een plankhouding aan (met gestrekte armen) en hou dit een (lievelings)liedje vol.
  8. Maak je zo lang mogelijk. Ga op de tippen van je tenen staan en reik je handen naar het plafond.
  9. Leg een weerstandsband in je werkruimte en gebruik die om een paar weerstandsoefeningen te doen.
  10. Doe een paar push-ups.

Wie is Reginald Deschepper?

Prof. em. dr. Reginald Deschepper is medisch antropoloog en verbonden aan de VUB. Hij is ook oprichter van LifeMe (Lifestyle as Medicine), een non-profitorganisatie van onderzoekers, artsen en patiënten over levensstijlgeneeskunde. Reginald Deschepper is een veelgevraagd spreker over levensstijl, gezondheid en veroudering.

Hij is auteur va het boek Bescherm je brein tegen dementie – Wat de wetenschap ons leert over vergrijzende hersenen en wat je zelf kan doen.

Bescherm je brein tegen dementie - Reginald Deschepper

Al jarenlang wordt dementie gezien als een onvoorspelbare, onvermijdelijke ziekte. Maar wat als je zelf het risico aanzienlijk kunt verkleinen? Uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat minstens 40% van de dementiegevallen het gevolg is van vermijdbare risicofactoren. 

In dit toegankelijke evidence-based boek deelt gezondheidswetenschapper Reginald Deschepper de nieuwste inzichten en technieken uit de 'dementologie' die je vandaag al kunt toepassen. Ontdek wat écht het verschil kan maken en leer hoe levensstijl, een gepersonaliseerde aanpak en nieuwe technologieën kunnen bijdragen aan een gezond brein.

Boeken voor Werelddag Dementie

Werelddag Dementie wordt elk jaar gevierd op 21 september en is een belangrijk moment om stil te staan bij de impact van dementie op miljoenen mensen wereldwijd. 

Boeken zijn een krachtig hulpmiddel in het begrijpen van deze complexe en uitdagende aandoening voor zowel degene die er direct door worden getrokken als voor hun naasten.

Ontdek hier onze laatste nieuwe boeken omtrent dementie, alsook een extra duwtje in de rug met een selectie van boeken aan 25% korting*.