Je peuter voor het eerst naar school? Dit moet je weten

Je peuter voor het eerst naar school? Dit moet je weten

30/08/2022

Vanaf het moment dat je kind naar school gaat, verandert er veel in zijn manier van leren. Ervoor leert je kind vooral door te spelen en door zelf dingen te ondernemen, terwijl op school meer systematisch geleerd wordt en volgens de planning van de leerkracht. Ook voor jou als ouder start een nieuwe belangrijke fase, die gepaard kan gaan met twijfels.

 

 

Een andere omgeving

Op school zal je kind heel andere prikkels krijgen om nieuwe dingen te proberen en te leren. Er ligt ander speelgoed dan thuis of er is meer ruimte om te springen, klimmen, lopen, rollen... Je kind leert door met andere kindjes samen te zijn en hen bezig te zien: tekenen, kleuren, samen spelen en zelfstandig worden. De schoolstart is ook voor jou als ouder een grote stap. Niet alleen moet je ineens een groot aantal praktische zaken regelen, je staat ook voor een belangrijke keuze. Welke school kies je uit het brede aanbod van mogelijkheden? En is mijn kind er klaar voor?

Is mijn kind klaar voor school?

Observeer je kind goed en praat met de kinderopvang en de school over het juiste moment om te starten. Let daarbij op het volgende:

  1. Kan je peuter zijn jas zelf aan- en uittrekken?
  2. Kan je kind zelfstandig eten en drinken?
  3. Kan je kind zich verstaanbaar maken of uitdrukken wat het wil?
  4. Begrijpt je peuter dat mama of papa straks terugkomt?
  5. Kan je peuter hele of halve dagen wakker blijven?

Spannend, de eerste schooldag komt dichterbij

Die eerste schooldag in de kleuterklas zorgt zowel bij ouders als kinderen voor wat spanning die je dagen ervoor al opbouwt. Maak je geen zorgen, na een paar dagen blijkt meestal dat die zenuwachtigheid nergens voor nodig was. De juf is een grote grapjas, de meester superlief en die nieuwe vrienden zouden wel eens voor het leven kunnen zijn. We hechten als ouders veel belang aan goed onderwijs. Maar besef als ouder dat leren altijd en overal gebeurt. Besef vooral dat jouw kind misschien een heel ander leven zal willen leiden dan het jouwe. Elk kind bruist van talent, de ene wetenschappelijk, de ander zorgend en een derde misschien wel heel creatief. We hebben al die talenten nodig om er een betere wereld van te maken. Onderzoek samen met je peuter vooral waar zijn of haar passie ligt, durf je eigen dromen los te laten om zijn dromen waar te maken.

Tips en tricks voor een vlotte schoolstart

Hier geef ik je alvast een aantal handige tips mee zodat je samen met je kindje een vlotte start op school kan garanderen:

  • Schrijf je kind op tijd in. In sommige gemeenten of scholen moet je je vooraf aanmelden. Is er plaats op de school die je wilt, dan krijg je bericht over de manier van inschrijven. Is er geen plaats, dan krijg je uitleg over de stappen die nodig zijn om een andere school te vinden. Een eerste keer informatie vragen doe je het best als je kind negen of tien maanden is.
  • Ga samen op bezoek om de nieuwe omgeving te leren kennen. Maak vooraf samen met je peuter kennis met zijn klasje, de eetzaal, de gymzaal, maar ook de kleuterleiders en -leidsters. Ook voor hen is jouw bezoek interessant: hoe beter zij weten welke kindjes er in de klas komen, hoe meer ze rekening kunnen houden met wat elk kind nodig heeft.
  • Tel samen af naar de start. Kleine kinderen kunnen tijd nog niet zo goed inschatten. Gebruik bijvoorbeeld een aftelkalender die de laatste dagen voor de schoolstart toont.
  • Vertel je kind wat er allemaal gebeurt op school. Laat je peuter of kleuter helpen bij het klaarmaken van de boekentas. Praat positief over naar school gaan. Vertel dat school een plaats is waar je veel kunt doen: van tekenen en zingen tot knutselen en spelen met vriendjes. Neem de tijd voor de eerste schooldag. Vertrek kalm en ontspannen naar school. Zorg voor extra tijd om met je kind te ontbijten en vertel wat er die dag gaat gebeuren.
  • Probeer je kind zelf te brengen op de eerste schooldag. Leg ook uit wie hem in de namiddag aan de schoolpoort zal afhalen. Geef reservekleren mee. Een ongelukje is snel gebeurd. Schrijf de naam van je kind op zijn kleding en spullen.
  • Heeft je kind nog een dutje nodig overdag? Praat er dan over met de kleuterleerkracht. Scholen hebben vaak enkele bedjes beschikbaar waar de allerkleinsten kunnen rusten tijdens de middagpauze.
  • Geef de lievelingsknuffel van je kind mee als dat mag van school. Zo kan je kindje troost zoeken als dat nodig is.
  • Stop een lekker tussendoortje in de boekentas. Geef zo weinig mogelijk verpakking mee en gebruik een brooddoos, lunchbox en fruitdoosje.

Ga als dat kan de eerste schooldag mee in de klas. Maak kennis met de leerkracht, de nieuwe spelletjes en de andere kinderen. Maar neem er zeker ook de tijd voor want er valt heel veel te ontdekken: het is een heel belangrijk moment voor je kind en voor jezelf. De eerste schooldagen kunnen best wel vermoeiend zijn voor je kleintje waardoor ze ’s avonds prikkelbaar kunnen zijn. Toon begrip en zorg ervoor dat je kind goed uitrust en op tijd gaat slapen, zeker de laatste week voor de eerste schooldag en de eerste weken erna zijn belangrijk. Is het afscheid ’s ochtends moeilijk en huilt je kind vaak bij het afscheid? Toon begrip en zoek naar manieren om de overgang makkelijker te maken, zoals elke ochtend aan te geven wie hem of haar komt ophalen. Maak regelmatig een praatje met de juf of meester en toon belangstelling voor wat je kind allemaal doet. Vraag hen naar de ervaringen van je kind en maak je vraag voor je kind zelf ook zo specifiek mogelijk. ‘Hoe was het op school?’ zal je als ouder veel minder informatie opleveren dan ‘Naast welk kindje zat je in de eetzaal?’ of ‘Heb je in de poppenhoek gespeeld?’, ‘Waren alle kindjes in de klas?’ of ‘Aan welk symbooltje hang jij je jas?’

Hopelijk kunnen jullie met deze tips aan de slag. Alvast heel veel succes en een mooie start van de schoolcarrière van je kind! Wil je meer lezen over naar school gaan, de verschillende soorten scholen? Lees dan verder in het boek Peutermama’s.