Maak de perfecte cake met deze 5 toptips van Roger van Damme en Claudia Allemeersch!

Maak de perfecte cake met deze 5 toptips van Roger van Damme en Claudia Allemeersch!

05/03/2024

Hier zijn vijf toptips voor het maken van de perfecte cake, samengesteld door experts Roger van Damme en Claudia Allemeersch. Ze bundelen hun krachten in Het gebak en trakteren je op de meest verrukkelijke cakes en kleingebak.

1. Breng alle ingrediënten op kamertemperatuur.

Niet alleen de temperatuur van de ingrediënten is belangrijk, maar ook de omgevingstemperatuur. Alles moet op kamertemperatuur zijn (20 °C), niet alleen de boter, maar ook de eieren, de suiker en de bloem. Zo is de boter zacht genoeg om romig te kloppen en wordt de suiker goed opgenomen. De eieren mixen beter en worden beter opgenomen door het beslag, waardoor er geen schifting ontstaat. Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af met een weegschaal.

2. Gebruik bloem in je bakvorm.

Laat een klontje boter smelten in een pannetje en gebruik een borsteltje om de metalen bakvorm gelijkmatig in te smeren met de boter. Het is van groot belang dat je elk hoekje en elke naad insmeert. Neem de overbodige boter weg met keukenpapier. Boter zorgt voor de smaak aan de buitenkant van de cake. Strooi er wat bloem overheen en tik tegen de vorm tot alles bedekt is met de bloem. Plaats de bakvorm vervolgens op zijn kop en tik een paar keer stevig op je aanrecht, waardoor de overtollige bloem eruit valt. Controleer of er geen hoopjes bloem in de hoekjes of in de naden zitten. Waarom is die bloem nodig? Die zorgt ervoor dat de cake tijdens het bakken niet weer inzakt en dat hij achteraf gemakkelijker loskomt van de vorm.

3. Metalen bakvorm of silicone?

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een siliconevorm en het gebruik van een bakspray. Dat kan, maar dezelfde cake gebakken in een metalen vorm zal net iets hoger komen door de boter en de bloem. We geven daarom de voorkeur aan de metalen vorm

4. Voeg heel geduldig en traag de eieren toe.

Klop de eieren los in een kommetje en voeg ze lepel voor lepel toe. Wacht telkens tot het ei volledig opgenomen is vooraleer een nieuwe lepel toe te voegen. Doe dit heel rustig om te voorkomen dat je beslag gaat schiften.

 

5. Voeg een snufje zout toe.

The magic touch: alles heeft een beetje zout nodig.

Zin om aan de slag te gaan met deze tips van Roger en Claudia? Probeer dan zeker dit recept voor een klassieke citroencake uit.

Klassieke citroencake

INGREDIËNTEN

Bereiding: 15 minuten
Gaartijd: 30 minuten

• 115g boter, zacht 
• 115 g mascarpone 
• 30 g vanillepuddingpoeder
• 20 g maiszetmeel, gezeefd
• zeste van 2 citroenen
• 250 g citroenraspsuiker van sap (extra recept zie onderaan)
•​ 30 g suiker 
• 270 g eieren, losgeklopt
• 250 g patentbloem, gezeefd
• 5 g bakpoeder
• 3 g zout

Extra:
• suikersiroop met limoensap en citroensap
• citroenschil

BEREIDING CITROENCAKE

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Plaats de beker in de keukenmachine en monteer de draadgarde.
  3. Doe de boter en de mascarpone in de mengbeker en roer 5 minuten op middelhoge snelheid.
  4. Voeg het vanillepuddingpoeder, het maiszetmeel, de citroenzeste en de twee soorten citroenraspsuiker toe en blijf nog 5 minuten roeren.
  5. Voeg beetje bij beetje de losgeklopte eieren toe. (Het vorige ei moet volledig opgenomen zijn door het beslag vooraleer je een nieuw ei toevoegt.)
  6. Neem de beker uit de keukenmachine en spatel handmatig de bloem en het bakpoeder onder het beslag.
  7. Doe het beslag in een spuitzak, spuit het gelijkmatig in de cakevorm en strijk glad.
  8. Bak de cake 60 minuten op 160 °C op een rooster in het midden van de oven.
  9. Controleer de gaarheid en voeg indien nodig 10 minuten baktijd toe.
  10. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm op een rooster.
  11. Ontvorm de cake en laat hem verder afkoelen op een rooster.
  12. Smeer de cake in met de suikersiroop en rasp er wat citroenschil over.

Citroenraspsuiker (extra recept)

INGREDIËNTEN

  • 130 g citroensap
  • 1100 g fijne griessuiker
  • 1 hele biocitroen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • merg van 1 vanillestokje

BEREIDING

  1. Snijd de citroen in grove stukken en verwijder de pitjes.
  2. Doe alle ingrediënten in de beker van een blender of Thermomix.
  3. Mix kort. (Thermomix: 15 seconden/geen temperatuur/snelheid 7)

 

Kloppen, mixen of met de keukenmachine?

Roger en Claudia gebruiken altijd een keukenmachine, maar uiteraard kun je ook alles kloppen met de hand met behulp van een klopper en menglepel, of met de kloppers van een elektrische mixer.

Het gebak - Roger Van Damme, Claudia Allemeersch

In dit boek bundelen toppatissier Roger van Damme en hobbykok Claudia Allemeersch hun krachten om je te trakteren op de meest verrukkelijke cakes en kleingebak. Hun expertise en creativiteit leiden tot cakes die niet alleen overheerlijk smaken, maar er ook nog eens prachtig uitzien.

Claudia zorgt telkens voor het klassieke gebak, terwijl Roger er zijn eigen luxeversie van maakt voor de meer ervaren bakker. De recepten zijn duidelijk uitgelegd en de mooie foto's doen je watertanden. Van honingcake en cupcakes tot financiers en madeleines. Kortom, als je van bakken én lekkernijen houdt, mag dit boek niet ontbreken in je collectie.

Boekentips voor Moederdag

Verwen je mama op zondag 12 mei met één van onze prachtige boeken. Koop de boeken nu met 10% korting! Ontdek snel onze nieuwste boekentips.