Meer rust in je leven met deze 7 tips van Claudia Van Avermaet

Meer rust in je leven met deze 7 tips van Claudia Van Avermaet

25/03/2024

Met het boek Unplug helpt Claudia Van Avermaet je bewuster in het leven te staan. We delen alvast 3 tips om gezonde grenzen te stellen en 4 tips om je zelfvertrouwen te boosten. 

 

Stel gezonde grenzen

Je eigen grenzen stellen is eigenlijk niet zo moeilijk. Het wordt pas complex als de ander ook grenzen stelt en deze grenzen met elkaar botsen. Je moet grenzen stellen zien als een daad van zelfliefde. Je houdt van jezelf, dus je weet dat jouw behoeften ertoe doen, zowel privé als zakelijk. Je houdt van jezelf, dus je maakt van jezelf een prioriteit. Je houdt van jezelf, dus je gebruikt je stem en vertelt de ander over je grenzen, zelfs als dat moeilijk is.

1. Definieer je grens.

Waar voel jij je goed bij en waarbij niet? Wat heb je nodig?
Check in bij jezelf. Je emoties kunnen je sturen in de richting van de behoeften die je hebt en zo kun je je grens beter definiëren.

2. Geef je eigen grens aan.

Concentreer je nu op hoe je dit tegen de ander gaat zeggen. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen grenzen. De ander is verantwoordelijk voor die van hem/haar.

Een voorbeeld: ‘Ik voel me hier niet goed bij’, of: ‘Ik denk dat het niet past op dat moment’, of: ‘Ik voel me vandaag moe, ik zou het graag verplaatsen.’

 

3. Handel naar de grens die je hebt aangegeven.

Dit is een belangrijke stap. Kom niet meer terug op de grens die je hebt gesteld. Breng in praktijk wat je hebt aangegeven. Ga dus niet naar die afspraak of vertrek op tijd van je werk. Doe wat je moet doen. Haal jezelf uit de situatie waarin je je oncomfortabel voelt. Als je je eigen grenzen niet volgt, stuur je zelf de boodschap uit dat ze er niet toe doen.

Opgelet, juist hier schuilt vaak de valkuil. Er zijn altijd mensen die je grenzen willen omzeilen of bij wie jij het moeilijk vindt om je grenzen aan te geven. Wat kun je hieraan doen?

Een voorbeeld: ‘Als je niet stopt met dit gedrag, ga ik weg.’ Doe dit dan ook als de ander niet stopt. Probeer deze stappen eens uit. Werk ze desnoods concreet uit op papier.

Vind genoeg zelfvertrouwen

Voor je je grenzen kunt bepalen, heb je misschien wel behoefte aan een goede portie zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is een gevoel van diepe zekerheid dat maakt dat je alles wat er gebeurt kunt managen. Je kunt terugveren zonder je af te sluiten en jezelf de schuld te geven. Het geeft ook het gevoel dat je altijd oké bent, ongeacht wat mensen van je denken of welke acties mensen willen ondernemen.

Hieronder vind je 4 oefeningen om je zelfvertrouwen te boosten:

1. Beloning

Geef jezelf een kleine beloning als je iets durft te doen waarvoor je bang was. Bijvoorbeeld: ‘Na die presentatie trakteer ik mezelf op een lekker etentje.’ Als je een beloning aan je inspanning koppelt, zal dit je eraan herinneren dat de actie belangrijker is dan het succes.

2. Kristal

Draag iets waarin je je honderd procent goed voelt. Doe iets niet aan als je twijfelt of het een geschikte outfit voor je is. Kies voor een outfit die je zelfvertrouwen geeft. Match deze outfit desnoods met een armband waar een kristal in zit voor zelfvertrouwen. Citrien is bijvoorbeeld een zonnige en verwarmende steen. Het bevordert je zelfvertrouwen en zelfrespect, geeft energie en levensvreugde. Ook een labradoriet-kristal kan je helpen. Het is een beschermende steen die negatieve energie op afstand houdt. Het vermindert stress en helpt je om in je eigen kracht te staan.

3. Foto

Hang ergens een foto op van een persoon naar wie je opkijkt of die je vertrouwen geeft. Er zijn altijd mensen naar wie je opkijkt en die zelfvertrouwen uitstralen. Houd deze persoon in je gedachten of hang een foto op waar je telkens naar kijkt. Het kan ook een succesvolle collega zijn. Observeer hoe hij/zij met andere mensen omgaat.

4. Schriftje

  • Neem een schriftje en schrijf al je positieve eigenschappen op. Vul ze gerust aan op een moment dat je er tijd voor hebt. Lees regelmatig je eigen zinnen. Start de zinnen telkens met ‘ik ben’ of ‘ik heb’.
  • Schrijf in je schriftje je affirmatie tien of twintig keer op voordat je gaat slapen. Dat geeft je een betere nachtrust en laat je geest ontspannen. Je kunt daarna de affirmatie een paar keer hardop herhalen voor de spiegel. Geloof in wat je zegt.

Unplug - Claudia Van Avermaet

Meer rust in je leven in 7 stappen, met praktische oefeningen en nieuwe inzichten. Ben je ook zo moe van de drukte van het dagelijkse leven, die propvolle sociale agenda en de constante stroom van meldingen? In dit boek onthult Claudia verhelderende inzichten die je helpen bewuster in het leven te staan. Ze daagt je uit om even van die sneltrein te springen en aan de kant te blijven terwijl de rest gewoon verder raast. Ze leert je terug connectie maken met je lichaam door het stellen van grenzen, weer te leren voelen en bewust te onthaasten.

Boekentips voor Moederdag

Verwen je mama op zondag 12 mei met één van onze prachtige boeken. Koop de boeken nu met 10% korting! Ontdek snel onze nieuwste boekentips.