Ontdek 3 gezellige cafés voor de kerstperiode

Ontdek 3 gezellige cafés voor de kerstperiode

14/12/2023

Op zoek naar een fijne plek in december om af te spreken met vrienden, of te genieten van een heerlijk bier na een fikse wandeling? Biersommelier Sofie Vanrafelghem (Het groot caféboek België) geeft je graag 3 tips voor charmante en hartverwarmende cafés.

Het Vermaek

Gerd Vermeulen viel met zijn biercafé al meermaals in de prijzen. Zo behaalde hij in 2019 de titel ‘Beste Biercafé van Vlaanderen’ bij de digitale competitie Beer Awards. Het café is tegelijk Orval-ambassadeur, Paix Dieu-ambassadeur en gouverneur van La Trappe. En dat mag niet verbazen, want Het Vermaek is door de jaren heen een ware bierbestemming geworden.

Gerd werkt al meer dan twintig jaar in de horeca en wist in die tijd een grote bierkennis te vergaren. Op de kaart vind je ongeveer 190 flesbieren, waaronder een gamma gerijpte kelderbieren in 75 cl-formaat en acht bieren van ’t vat. Met veel enthousiasme adviseert de cafébaas zijn gasten bij het maken van hun keuze. Ook tijdens de lockdowns (in 2020 –2021) liet hij het hoofd niet hangen, hij sprong op de fiets en leverde de bierbestellingen bij zijn klanten aan huis.

Dat bier in Het Vermaek op een voetstuk staat, merk je overal in het interieur. Deze kroeg is erg gezellig ingericht, maar ook op het terras achteraan is het aangenaam zitten. Bijzonder aan dit biercafé is wel dat het eveneens bekend staat als een prima koffiebar. Dus niet alleen bierliefhebbers, maar ook koffiefans worden hier in de watten gelegd…

Het Vermaek, Sleidinge Dorp 40, 9940 Sleidinge

De Bascule

Boezemvrienden Jef en Guillaume kochten in 2016 een volkscafé in het centrum van Bellingen. Ondertussen staat Jef Koolen alleen aan het roer en hij voert het schip duidelijk de juiste richting uit, want De Bascule geniet bekendheid tot ver over de dorpsgrenzen. Naast de vaste clientèle uit de buurt houden hier heel wat wandelaars en fietsers halt na, of tijdens, hun verkenning van het heuvelende en groene Pajottenland. Een goede keus, want je dorst lessen kan hier perfect dankzij het uitgebreide aanbod van streekbieren, waaronder een ruim assortiment van authentieke lambieken en geuzes. 

Dat laatste mag niet verwonderen: De Bascule bevindt zich in de bakermat van deze ‘wilde’ bierstijlen. Ondertussen heeft Koolen in de kelder van zijn café ook zelf een paar tonnen lambiekbier staan rijpen, met als doel zijn eigen geuze te steken. Hiervoor werkt Jef samen met lambiekbrouwerij Sako uit Bogaarden. Voor zijn inspanningen om het lambiekbier te promoten kreeg Jef de Gouden Lambikstoemper 2022. Naar eigen zeggen schenkt Koolen 40 liter lambiek per week. Bovendien is De Bascule nog maar een van de weinige plekken waar je een traditionele bruine boterham met plattekaas en radijsjes bij je lambiek of oude geuze kunt bestellen.

Klasse heeft café De Bascule in overvloed, met zijn mooie houten toog en stenen vloer. Gecombineerd met donkergroen en donkerblauw wist Jef van zijn zaak een pareltje te maken met veel authentieke charme. Vanaf het terras geniet je van een breed uitzicht op het groene Pajottenland, en als je goed kijkt, zie je misschien een echte Brabander in de wei.

De Bascule, Hondzochtstraat 3, 1674 Bellingen

Café Rose Red

‘De eerste brouwerij die ik ooit bezocht, was Cantillon. Ik krijg nog altijd kippenvel als ik eraan terugdenk.’ Kris Veireman, uitbater van Rose Red, is duidelijk gebeten door de biermicrobe. Zijn hotel, in het pand daarnaast, houdt hij al open sinds 1986. ‘Ik hou ervan om verhalen te vertellen en over bieren en brouwerijen valt er heel wat te vertellen.’

Kris plaatste onmiddellijk de trappisten centraal op de kaart, want deze bieren hadden meteen zijn hart gestolen. Hij nam zich ook voor om Orval-ambassadeur te worden, een onderneming waarvoor hij met onderscheiding slaagde. Voor Veireman is het aantal bieren ondergeschikt aan de diversiteit. In de Rose Red veranderen de bieren op vat dan ook continu. De bierkaart is wel een constante, met een uitgebreid vast aanbod van geuzes.

In dit Brugse café wordt elk bier correct geserveerd en de klant kan desgewenst altijd extra toelichting krijgen. Zo worden oude geuzes steevast horizontaal, in een rieten mandje geserveerd, net zoals dit gebeurt bij oude wijnen. Ook de hapjes zijn uiterst verzorgd. Geen typische blokjes jonge kaas, maar gyoza of Italiaans rollade van platbrood en venkelworst.

De naam van het café werd niet lukraak gekozen: het interieur doet echt denken aan een rozenhemel. Het idee om met rozen te werken komt van Kris’ oudste dochter, Fien, die ook in de zaak werkt. Zij is immers een grote fan van de mini-reeks Rose Red van Stephen King. De combinatie van de rozen aan het plafond met het houten interieur maakt van het café een bijzonder warme, charmante plek.

Café Rose Red, Cordoeaniersstraat 16, 8000 Brugge

Het groot caféboek België - Sofie Vanrafelghem

In dit boek ontdek je de topadressen van de bekendste biersommelier. Sofie Vanrafelghem doorkruiste heel België op zoek naar cafés met de beste bierkaarten en de leukste adressen om ongedwongen aan de bar te hangen. Ze leert meteen ook wat je op elk adres in het bierglas mag verwachten en - voor wie niet te diep in dat glas keek - welke toeristische topper je niet links mag laten liggen.