Ontdek 4 Belgische wijnbars die je niet mag missen

Ontdek 4 Belgische wijnbars die je niet mag missen

18/12/2023

Wijnliefhebbers, verenig u! We gaan op ontdekkingstocht doorheen België, waar we enkele buitengewone wijnbars uitlichten die schitteren in het boek 150 wine bars you need to visit before you die. Als je ooit hebt getwijfeld aan de wijnscene in België, is het nu tijd om die gedachten te herzien.

Ta-nnin

Liefde bracht Tawat Hattatammanoon helemaal van Thailand naar België, waar hij uiteindelijk ging werken in een restaurant en een Italiaanse wijnbar. 'Ik kreeg het wijnvirus van mijn schoonvader,' zegt hij. 'Mijn droom was om zelf een wijnbar te openen.' Missie volbracht met Ta-nnin, die hij opende in 2020 na het voltooien van zijn opleiding tot sommelier. Een prachtige kleine bar in Antwerpen Zuid, nabij het modedistrict van Sint-Andries, ingericht als 'een relaxte, stedelijke wijnbar waar iedereen zich welkom voelt'. Het funky decor omvat groene muren, gezellige verlichting en leren riemen als flessenhouders, terwijl de wijnkaart meer dan 170 verschillende wijnen van over de hele wereld biedt, gericht op inheemse druivensoorten uit de regio's waar ze vandaan komen. Er is een gevarieerde, regelmatig bijgewerkte lijst met wijnen per glas, met etiketten zoals El Hato y el Garabato uit Spanje, Oldenburg uit Zuid-Afrika en het Belgische Haksberg. Populaire kleine gerechten op het seizoensgebonden menu zijn de Koreaanse beef gyoza en de hummus Tandoori.

Ta-nnin, Volkstraat 50, 2000 Antwerpen

Blend

Deze wijnbar werd bijna zeven jaar geleden opgericht door Luk De Rooze en Kees Dobbelaar, respectievelijk bekroond als beste sommelier van België in 2002 en 2009. Beiden hadden eerder gewerkt in met Michelin-sterren bekroonde restaurants zoals Oud Sluis, en als wijnimporteurs gedurende meer dan 15 jaar. De volgende logische stap was het openen van een wijnbar in hun thuisstad Brugge. Geïnspireerd door Italiaanse wijnbars, heeft Blend een grote muur bekleed met een selectie van meer dan 700 wijnen - allemaal te genieten in de bar tegen een eenvoudige meerprijs. De maandelijks wisselende selectie per glas omvat 30 wijnen, voornamelijk afkomstig uit Italië en Zuid-Afrika, en een scala aan Europese landen. Naast gangbare koude hapjes is er ook een geweldige selectie Belgische kroketten met 12 verschillende smaken om te combineren met de diverse wijnen.

Blend, Kuipersstraat 6-8, 8000 Brugge

Bar du Canal

Vijf jaar geleden geopend in de Rue Antoine Dansaert, draagt deze bruisende bar de naam van het Canal de Bruxelles: ooit een verwaarloosd industrieel gebied dat nu een nieuw leven geniet. Gerund door sommelier Léa Frémont Roussel, een van de oorspronkelijke medeoprichters, is de bar gespecialiseerd in natuurlijke wijnen. Op de menu worden de gebruikelijke kaas- en vleesschotels vermeden ten gunste van met groenten samengestelde gerechten zoals knapperige aardappelen met knoflook en verse kruiden, huisgemaakte pasta of een verrassende variant op Belgische mosselen, hier geserveerd met Nduja, erwten en basilicum. Op de wijnkaart staan onder andere Rieslings van de Elzasser Famille Hebinger, (Splash) een sprankelende pét nat gemaakt door Vincent Alexis van Château Barouillet in Bergerac, en Vieille Canaille Beaujolais van Domaine des Canailles. Voeg daar een ontspannen sfeer, een geweldige vintage bar en hoge plafonds aan toe, en je hebt een fantastische buurtbar om een leuke avond door te brengen.

Bar du Canal, Rue Antoine Dansaert 208, 1000 Brussel

Le Wine Bar des Marolles

Gelegen in een wijnkleurig herenhuis in de levendige Zavelwijk in Brussel, is Le Wine Bar des Marolles het passieproject van Vincent Thomaes, een wijnmakelaar, kunstliefhebber en antiquair, die 26 jaar lang samenwerkte met zijn broers in het met een Michelin-ster bekroonde restaurant Château du Mylord in de provincie Hainaut in België. Thomaes ging uiteindelijk solo in 2007, toen hij besloot deze charmante bar en restaurant met een boetiekgedeelte te openen dat niet alleen wijn verkoopt, maar ook kunstwerken en antiek. De menukaart omvat onder andere Syrah- en Grenache-blends van Mur-Mur-Lum in de Provence, een Bianco d'Alessano oranjewijn uit Puglia's Petracavallo, en een Marquise de Moulbaix Chardonnay uit België. Er zijn zowel klassieke als natuurlijke wijnen, voornamelijk uit de beste wijnproducerende regio's van Frankrijk (inclusief de vaak over het hoofd geziene Jura en Savoie), evenals een uitstekende keuze aan lokale geuzebieren. Chef-kok Alex Van Kalck staat aan het roer van het restaurant en serveert gerechten zoals steak tartaar en inktvis tagliatelle.

Le Wine Bars des Marolles, Rue Haute 198, 1000 Brussel

150 wine bars you need to visit before you die

Auteur Jurgen Lijcops selecteerde de 150 wijnbars die je moet bezocht hebben, van Bordeaux tot Kaapstad en van Bangkok tot Sydney. Sommige zijn uniek omwille van hun exquise inrichting, andere omwille van het adembenemende uitzicht en nog andere staan bekend om hun uitzonderlijke service. Maar allen hebben ze een unieke wijnkaart die zelfs voor de grootste kenners verrassingen in petto heeft.