Twee heerlijke salades met asperges

Twee heerlijke salades met asperges

08/05/2024

Ook zo’n fan van asperges, maar nog op zoek naar een originele manier om ze klaar te maken? In De lekkerste salades van Libelle vind je zo’n 10 heerlijke salades met asperges. We selecteerden er twee, die je zeker zullen verrassen!

Waterkerssalade met gegrilde asperges

INGREDIËNTEN

voor 4 personen
15 minuten + 10 minuten in de oven

• 100 g waterkers • 500 g witte asperges • 250 g kerstomaten, trosjes • 100 g kiemgroentjes, soja-, prei-, luzerne- of broccolischeutjes • 2 el gedroogde bloemblaadjes, optioneel • olijfolie • peper en zout

Voor de vinaigrette: 
•  2 el citroensap • 1 el graantjesmosterd • 4 el olijfolie • peper en zout

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de asperges. Blancheer ze 7 minuten in kokend gezouten water en laat uitlekken.

  • Spoel de kerstomaten en leg de trosjes in een ovenschotel. Kruid met peper en zout en besprenkel met olijfolie. Zet 8 tot 10 minuten in de oven tot ze zachtjes openbarsten.

  • Wentel de asperges door wat olijfolie en gril ze aan beide kanten in een pan of op de grill.

  • Maak de vinaigrette. Meng het citroensap met de mosterd en de olijfolie en kruid met peper en zout.

  • Spoel de waterkers en laat uitlekken. Verdeel over vier bordjes en leg er de gegrilde asperges en de kerstomaten bij. Sprenkel er de mosterdvinaigrette over en werk af met de kiemgroentjes en eventueel wat gedroogde bloemblaadjes.

Smakelijk!

TIP: Waterkers kun je het hele jaar door krijgen in België, maar is op z’n best in de lente. Gebruik hem in salades, sauzen, puree…

Courgettisalade met groene asperges en kokosdressing

INGREDIËNTEN

voor 4 personen
40 minuten

• 2 kleine courgettes (of kanten- klare courgetti) • 1 bos groene asperges • 150 g peultjes • 2 dunne preistengels • 1 chilipeper • 1 handje korianderblaadjes • 20 g gezouten pinda’s • olijfolie • peper en zout

Voor de dressing: 
•  100 ml kokosroom • 1 el limoensap • peper en zout

BEREIDING

  • Verwijder de harde uiteinden van de asperges en snijd de asperges in stukken van 3 centimeter. Blancheer ze 3 minuten in gezouten water. Kook de peultjes in 6 minuten beetgaar in lichtgezouten water.

  • Spoel de courgettes en snijd ze met een spiralizer in lange slierten. Maak de prei schoon en snijd in stukken van 3 centimeter. Maak de chili schoon en snijd in ringen. Hak de pinda’s fijn.

  • Gril de asperges en de prei goudbruin in een grillpan of op de barbecue. Kruid met peper en zout. Wok de courgetti in een pan met olijfolie in 3 minuten beetgaar.

  • Maak de dressing. Meng het limoensap onder, de kokosroom en kruid met peper en zout.

  • Verdeel alle groenten over een schaal. Bestrooi met de pinda’s, de chili en de koriander en sprenkel er wat van de kokosdressing over. Serveer er de rest bij. Geef er eventueel nog een partje limoen bij.

Smakelijk!

De lekkerste salades - Libelle

In dit nieuwe Libelle kookboek heeft het Libelle-kookteam 100 salades verzameld die voor elke gelegenheid inspiratie bieden. Makkelijke salades die snel op tafel staan, goedgevulde salades vol kleur en vitamines, originele salades waarmee je je gasten zult verrassen. Met de lekkerste groenten, bijzondere ingrediënten, onverwachte smaakcombinaties en verfijnde dressings.