Vijf ultieme New York tips die je niet terugvindt in ChatGPT

Vijf ultieme New York tips die je niet terugvindt in ChatGPT

29/05/2024

Ga je binnenkort naar New York? Word je overdonderd door de duizenden NY-tips op sociale media? Wanhoop niet en ga volop voor jouw ultieme trip naar New York. Want stadsgids Patrick van Rosendaal heeft voor jou 99 authentieke, romantische, sexy en speciale ervaringen in 9 thema’s in het hebbeding De New York Bucketlist gebundeld.

Hierbij vijf verrassende én authentieke tips voor jouw bezoek aan The Big Apple.

Fold a slice

Patrick: “New York ligt dan wel niet in Italië, maar het is een heuse pizzastad. Bestel pizza per punt en vouw die dubbel. Deze techniek maakt je tot een échte New Yorker. Alle lekkers blijft veilig op je pizza liggen en je wordt niet vuil door de hete druppende olie. Het gerecht werd hier populair door de Italiaanse immigranten. De eerste pizza kwam uit de oven bij Lombardi’s in 1905.

Fini daarentegen is een van de nieuwere zaken en heeft een uniek design. Het bekende rood van Coca-Cola is vervangen door groen. Ook aan de klassieke pizza’s wordt hier een twist gegeven, maar ze smaken heerlijk. Fini speelt bovendien enorm in op het gemeenschapsgevoel en probeert goed te doen voor de buurt. Ze organiseren leuke acties zoals bijvoorbeeld een gratis pizza voor kinderen die kunnen aantonen dat ze in een maand drie boeken lezen.”

Drink authentieke Coca-Cola in de Lexington Candy Shop

Patrick: “Rep je naar de Lexington Candy Shop. Het is de enige plaats in de VS waar je nog op de traditionele manier Coca-Cola geserveerd krijgt. Dus: eerst de siroop, dan het spuitwater, een beetje mixen, een bol ijs erop en afgewerkt met nog wat spuitwater. Ik vind dit zelf een heel coole ervaring. Zo dronken vorige generaties dus de beroemde frisdrank.

Deze diner werd intussen populair door New York Nico, iemand die je moet volgen op Instagram als je van deze stad houdt. Hij is een rasechte New Yorker en slaagt er telkens in een extra steuntje in de rug te geven aan plekken die anders misschien al niet meer zouden bestaan. Ze kunnen ook jouw hulp gebruiken: koop, eet of drink er iets. En geniet van een authentieke New Yorkse belevenis."

Duik in de street art in Bushwick

Patrick: “Vroeger werd graffiti verbannen: tags in de metro werden onmiddellijk weggehaald, wat white wash wordt genoemd, en werden als iets crimineels gezien. Vandaag maakt graffiti deel uit van de stad en wordt het gezien als kunst. Graffiti wordt bovendien gretig gebruikt als reclame door Louis Vuitton, Gucci of zelfs Stella Artois.

De imagoswitch hebben we in New York te danken aan Joe Ficalora. Na de dood van zijn moeder wandelde hij vaak in zijn buurt Bushwick en werd daar alleen maar verdrietiger door de saaie, kale en grijze muren. Hij kwam op het idee om aan verschillende huiseigenaars te vragen of hij hun muren mocht opfleuren samen met andere graffitiartiesten: het Bushwick Collective werd geboren. Elk jaar organiseren ze een block party waarbij ze de muren weer wit schilderen – een knipoog naar de white wash. Zo kan er weer nieuwe graffiti op geplaatst worden.”

Download de app Street Art Cities voor de beste graffiti van de stad.

Rollerskaten in Central Park

Patrick: “Teruggekatapulteerd worden naar de jaren tachtig? Check! Een fantastisch leuke activiteit waarmee je terug in de tijd schaatst is rollerskaten. Het is een sport waarbij je je helemaal vrij voelt. In de zomer kun je tijdens het weekend in Central Park dansen en rolschaatsen op disco, pop en soul uit de jaren zeventig en tachtig. Je hoeft geen ervaren rolschaatser te zijn, iedereen is welkom!”

Adres: Ter hoogte van 72nd Street, bij de Bandshell. Je vindt de Wollman Rink aan de zuidoostelijke hoek van het park. Betreed het park aan 59th St. en 6th Ave.

Tijdens de zomer za-zo 14:30-18:30 uur. Van eind oktober tot maart, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Ontdek de stad vanop de speedboot

Patrick: “Alles in deze stad gebeurt aan topsnelheid, de normale snelheid in New York. Dat is niet altijd even aangenaam, maar bij deze ervaring hoort het er absoluut bij. Ontdek met een coole speedboot de stad vanaf het water. Dit biedt je een compleet ander perspectief en je krijgt er bovendien een once-in-a-lifetime ervaring bij, want met een speedboot varen is superleuk! Gedurende een uur zie je zo’n veertig leuke plekken vanaf het water. Er wordt niet alleen langs gevaren, maar de gids op de boot geeft je uitleg en tips over deze speciale highlights.”

Wie is Patrick van Rosendaal?

Patrick van Rosendaal mag zichzelf een kenner noemen. Hij is het kloppende hart van BE NY, een stadsgidsenbedrijf, en al meer dan tien jaar een begrip voor wie naar New York reist. Zijn passie voor de stad vond zijn weerslag in de internationale bestellerreeks BE NY. Hij toont telkens opnieuw in zijn tours en via zijn Instagramaccount. Als officieel erkende stadsgids wandelt hij dagelijks door de metropool en ontdekt hij voortdurend nieuwe plekjes.

De New York Bucketlist - Patrick van Rosendaal

  • 99 insider tips en de leukste weetjes
  • Thematisch opgedeeld naargelang je interesse(s)
  • Aangevuld met tientallen bonustips

Ben je op zoek naar de ultieme gids om New York te bezoeken? Dit is 'm! De New York Bucketlist bundelt de meest authentieke, lekkere, romantische en sexy tips. Of het nu je eerste bezoek is of je er al meer dan 50 jaar woont: laat je inspireren! Met dit handige pocketboek haal je het maximale uit de stad. Het is opgedeeld in 9 thematische hoofdstukken om snel en efficiënt de beste tips te raadplegen. Zo vermijd je keuzestress en loop je nooit meer verloren in de metropool.