Zelf een kerststronk maken

Zelf een kerststronk maken

15/12/2021

Zelf een kerststronk maken? Te moeilijk? Bah nee, helemaal niet. Deze kerststronk uit Loïcs kookboek Zot van koken 2 is supermakkeljk en lukt altijd. Echt waar. Stuur Loïc jouw resultaat op @loicfood. Vrolijk kerstfeest aan iedreeen!

INGREDIËNTEN BISCUIT
4 eieren • 120 g suiker • 120 g bloem • zout • 2 eetlepels cacao

INGREDIËNTEN VULLING
50 cl melk • 1 vanillestokje • 4 eidooiers • 100 g suiker • 50 g maïszetmeel • 250 g mascarpone • 6 eetlepels rodevruchtenconfituur

INGREDIËNTEN MERINGUE
4 eiwitten • 150 g suiker

1. CACAOBISCUIT
Klop de eieren met de suiker tot het mengsel schuimig is. Voeg dan de gezeefde bloem, een snufje zout en de cacao toe. Doe dit voorzichtig zodat de luchtigheid van het deeg niet verloren gaat. Spreid uit op een bakplaat bekleed met een siliconen bakmatje. De biscuit moet ongeveer 2 cm dik zijn. Bak 30 minuten op 180 °C en dek onmiddellijk af met bakpapier om de biscuit zacht te houden.

2. BANKETBAKKERSROOM
Verwarm de melk in een steelpan met de losgeschraapte vanillezaadjes en de vanillestok tot net onder het kookpunt. Klop intussen de eidooiers los met de suiker en het maiszetmeel. Voeg de hete melk beetje bij beetje toe aan het eiermengsel. Blijf ondertussen goed roeren zodat de eieren niet gaan klonteren. Doe het mengsel terug in de pan en verwarm tot het mooi gebonden is. Dek nadien af met huishoudfolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

3. MERINGUE
Klop de eiwitten met de suiker stijf. Doe het mengsel in een spuitzak en bewaar op een koele plaats tot je ermee aan de slag gaat.

4. VULLING
Meng de vanilleroom met de mascarpone en klop mooi glad.

5. KERSTSTRONK
Snijd de uiteinden van de biscuit weg zodat je een mooie rechthoek verkrijgt. Bestrijk de biscuit met een dun laagje jam van rode vruchten (of ander fruit dat je lekker vindt). Verdeel ook de vulling over de biscuit en rol op tot een stronk. Bestrijk de stronk met de meringue en kleur mooi bruin met een brandertje. Versier je kerststronk en geniet van de feestdagen!

Meer recepten van Loïc?

Zot van koken 2

Amuseer je met snelle recepten, makkelijke recepten, ingewikkelde recepten, een noedelsoep waarvoor je 3 dagen nodig hebt om ze te maken. Speel met zoet, zout, vegetarisch, vegan. Met lekker eten, klassieke keuken, exotische gerechten en ga zo maar door.