Recepten Dagen zonder vlees

Recepten Dagen zonder vlees

01/03/2015

Tijdens 'Dagen Zonder Vlees' is het opzet simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten. Doe jij ook aan deze bewustwordingsactie maar zoek je nog inspiratie voor enkele lekkere vleesloze recepten? Maak hieronder dan kennis met enkele van onze boeken die boordevol ideeën voor lekkere (vegetatische) gerechten staan. Tijd om jouw culinaire horizonten te verleggen!

Pizza Margherita

Ingrediënten (voor 4 personen)
1 portie pizzadeeg | 500 ml tomatenpassata | peper en zout | 300 g geraspte mozzarella | 1 bosje basilicum • olijfolie

Bereiding
• Verwarm de oven voor op 250 °C.
• Bekleed twee bakplaten met bakpapier of strijk ze in met olijfolie. Rol het pizzadeeg uit tot vier bodems van ongeveer 25 cm doorsnede. Leg de pizzabodems op de bakplaten. Met wat puzzelwerk krijg je er twee op elke plaat, anders bak je ze in twee keer.
• Bedek de bodems royaal met de passata. Kruid met peper en zout. Strooi er de geraspte kaas op en verdeel er de basilicumblaadjes over. Bak de pizza’s ongeveer 25 minuten in het midden van de oven. Schenk er in een straaltje nog wat (al dan niet pikante) olijfolie over, snijd met een pizzaroller in stukken en serveer meteen!

Uit: Het grote Libelle kookboek

Komkommer met venkel en grenadine

Ingrediënten (voor 4 personen)
1 komkommer | 1/2 venkel | 4 eetlepels frambozenazijn | 20 eetlepels olijfolie | 2 eetlepels grenadine | 1 granaatappel | venkelblaadjes

Bereiding
• Ontpit de komkommer en snijd hem in fijne julienne met de mandoline.
• Snijd ook de venkel in julienne met de mandoline.
• Meng de azijn met de olie en de grenadine.
• Pers een halve granaatappel uit in de vinaigrette en houd de pitjes apart.
• Meng de komkommer en venkel met de vinaigrette.
• Werk af met de granaatappelpitjes en enkele venkelblaadjes.

Uit: Smakelijk 2

Parmentier met broccoli

Ingrediënten (voor 1 persoon)
¼ broccoli (125 g) | 3 grote aardappelen (300 g) | 2 kl olie | Zout en peper | 1 kl gehakte bieslook

Bereiding
Snijd de broccoli in roosjes, snijd de onderkant van de steeltjes en was de
roosjes. Wikkel de roosjes in magnetronfolie en sluit de folie hermetisch. Leg het pakketje op het draaiplateau van de magnetron en gaar het 5 minuten op 800 W. Zet weg. Was de aardappelen, doe ze in een magnetronbestendige glazen pan met 2 eetlepels water. Doe de deksel op de pan en zet hem 7 minuten in de magnetron (800 W). Neem de aardappelen uit de magnetron en schil ze als ze nog lauwwarm zijn. Prak ze met de olie en breng op smaak met zout en peper. Haal de broccoliroosjes uit de folie en snijd ze in stukjes.
Bedek de bodem van een porseleinen schaaltje met een laagje aardappelpuree,
strooi er bieslook over, leg er een laagje broccoli op en herhaal dit nog een
keer. Serveer de parmentier goed heet; zet hem zo nodig nog 1 minuut in de
magnetron op 600 W.

Uit: Weight Watchers - Snel klaar

Kaasballetjes met bloemkool en courgette

Ingrediënten (6 personen)
Kaasballetjes
2 kleine courgettes | 300 g bloemkool | 250 g gruyère | 150 g parmezaan | 6 eieren | 1 tl nootmuskaat | 150 à 200 g paneermeel | peper en zout

Saus
2 teentjes knoflook | 1 kippenbouillonblokje | 1 liter passata | 75 ml volle room

Bereiding
Kaasballetjes
Rasp de kazen, bloemkool en courgettes fijn. Leg de fijngeraspte courgette in een vergiet en druk er zo veel mogelijk vocht uit. Meng in een grote kom de kaas en de groenten met de geklutste eieren en nootmuskaat. Breng goed op smaak met peper en zout. Meng er nu beetje per beetje het paneermeel door. Het mengsel moet net vast genoeg zijn om er balletjes van te kunnen rollen maar maak het zeker niet te droog door er te veel paneermeel aan toe te voegen. Draai walnootgrote balletjes van het mengsel en laat ze een halfuurtje in de koelkast opstijven.

Saus
Verhit in een pan met dikke bodem 1 eetlepel olijfolie op middelhoog vuur. Bak de balletjes rondom bruin en voeg de geplette teentjes knoflook, het bouillonblokje, de passata en room toe. Laat ongeveer 20 minuten op een laag vuur pruttelen. Serveer met pasta, rijst, brood of aardappelpuree.

Uit: Thursday dinners

Kikkererwtenpannenkoekjes met geroosterde wortel

Ingrediënten (voor twaalf pannenkoekjes)
Voor het beslag:
200 ml water | 2 eetlepels kokosolie | ½ theelepel komijn | ½ theelepel | zeezout | 200 g kikkererwtenmeel

Voor de garnituur:
8 jonge wortels | ½ gele paprika | 1 gele ui | tijm | ½ theelepel kaneel | 2 eetlepels kokosolie | ½ theelepel paprikapoeder

Voor de afwerking:
125 g Griekse yoghurt | waterkers |zeezout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 °C. Meng het water, de olie en de kruiden met het kikkererwtenmeel en mix alles tot een mooi beslag. Zet opzij. Schil de  wortels en de paprika. Snijd de wortels in schijfjes van ongeveer een halve centimeter dik en de paprika in kleine blokjes. Snijd de ui in fijne ringen. Meng de tijm, de kaneel, het paprikapoeder en het zout door de wortels, bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de wortels erop. Rooster ze ongeveer 25 minuten in de oven. Verhit een pan met de kokosolie en stoof er de paprika en ui in. Maak intussen de pannenkoekjes: verwarm een pan met kokosolie. Tel voor elke pannenkoek ongeveer één kleine pollepel beslag. Bak de pannenkoekjes. Als de ene kant gaar is (reken 3 minuten per kant), draai je de pannenkoek om en laat je nog even de andere zijde garen. De pannenkoekjes zijn klaar als het deeg droog is. Kijk intussen of de worteltjes gaar zijn door er even in te prikken en haal ze uit de oven. Neem een bord en leg er de pannenkoekjes op. Doe er eerst een beetje yoghurt en waterkers op en dan de ui en paprika. Werk af met de geroosterde wortels. Kruid, indien nodig, af met een beetje zeezout.

Uit: Gelukkig glutenvrij