Van schermverslaving naar digitale vrijheid

Van schermverslaving naar digitale vrijheid

30/05/2022

Is het aantal uren dat je kind met een schermpje bezig is wel normaal? Hindert gamen en gebruik van sociale media het leervermogen van je kind? En hoe kun je je kinderen beschermen tegen overmatig gebruik van digitale media?

 

Een gebruiksaanwijzing voor het brein

Om het beste te halen uit het brein van je kind en jezelf, in de interactie met onze prachtige moderne technologieën en vooral je mobieltje, moet je iets weten over de gebruiksaanwijzing van het brein en over de manier waarop een verkeerd gebruik een negatieve invloed heeft op hun leren, hun stressbalans en hun sociale en emotionele ontwikkeling. Bovendien moet je iets weten over de manier waarop een digivrij schermgebruik je uitermate moeilijk gemaakt wordt doordat er genadeloos gestreden wordt om jouw aandacht en die van je kinderen omdat die aandacht miljarden winst oplevert voor enkele technologiebedrijven.

Het brokkelbrein

De technologische revolutie van de zakcomputer, de BlackBerry en later de smartphone, waardoor een oneindige stroom aan informatie dag en nacht binnen handbereik is, heeft grote voordelen, maar ook het risico dat de aandacht van kinderen en volwassenen voortdurend afgeleid wordt. Als die aandacht voortdurend afgeleid wordt verliest je kind zijn digitale vrijheid en krijgt het een brokkelbrein dat niet meer in staat is langdurig en ononderbroken volle aandacht te besteden aan slechts één taak. Volgehouden aandacht geven wordt je kinderen (en jezelf) uitermate moeilijk gemaakt doordat op het internet al 12 jaar een genadeloze strijd losgebarsten is om onze aandacht, omdat die voor technologiebedrijven miljarden waard is. Om die reden proberen ze, geholpen door heel primitieve maar bijzonder krachtige artificiële intelligentie, hun apps zo verslavend mogelijk te maken, zonder zich te bekommeren om de gevolgen voor zowel kinderen als volwassenen.

Digivrij zijn

Gelukkig gaat er niets onherroepelijk stuk in een brokkelbrein. Aandacht is als een spier: je kan die trainen. De enige oplossing om de strijd om onze aandacht te winnen en niet de slaaf maar de meester te zijn van de technologie is blok-tasking of blokken. Zo jong mogelijk leren met tijdblokken te werken. Alle werk, taken en activiteiten die aandacht vergen beschermen tegen de aandachtvreters, door voor die aandachttaken ongestoorde ononderbroken aandachttijd te reserveren. Die activiteiten zijn niet alleen leren, maar ook spelen, hobby’s, sociale activiteiten, sporten en luieren. Dat is echter alléén mogelijk als jij en je kind DIGIVRIJ zijn, als je in staat bent de digitale boeien te breken, en de interactie met de verleidelijke schermpjes te beperken tot door zelf gekozen blokken van beperkte duur.

 

Het boek 'Ontketen het brein van je kind'

Hoe kun je je kinderen beschermen tegen overmatig gebruik van digitale media? Auteur Theo Compernolle beschrijft niet alleen wat de beste aanpak is, hij legt ook uit waarom. Want als mensen begrijpen hoe ze het brein van hun kinderen kunnen bevrijden, zullen ze veel beter hun eigen creatieve oplossingen kunnen bedenken.

"In dit boek wil ik aantonen hoe we ervoor kunnen zorgen dat kinderen geen schermslaven worden met een inefficiënt brokkelbrein, maar meesters die hun mooie technologieën digivrij gebruiken om gefocust te leren, te consumeren en zich te amuseren."

Auteur Theo Compernolle