Airfryer all day: Feestmenu van Claudia Allemeersch

Airfryer all day: Feestmenu van Claudia Allemeersch

13/12/2024

Ga aan de slag met je airfryer voor de komende feesten! Met het feestmenu van Claudia Allemeersch uit het boek Airfryer all day bereid je vier heerlijke gerechten met je toestel, van hapje tot dessert.

Smakelijk!

Aperitiefhapje | Voorgerecht | Hoofdgerecht | Dessert

Aperitiefhapje - Crabcakes

INGREDIËNTEN VOOR 16 STUKS

  • 500 g krabvlees, uitgelekt en drooggedept
  • 1 ei
  • 60 g mayonaise
  • 4 platte peterselietakken, blaadjes fijngehakt
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 theelepels worcestershiresaus
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • ¼ theelepel kaneelpoeder
  • ¼ theelepel gemberpoeder
  • ¼ theelepel selderijzout
  • ½ citroen, sap
  • 3 eetlepels droog broodkruim, panko of paneermeel
  • extra voor afwerking: ½ citroen, sap

INGREDIËNTEN VOOR DE DIP

  • 500 g krabvlees, uitgelekt en drooggedept
  • 5 radijzen, schoongemaakt en in julienne gesneden
  • 2 lente-uien, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • 2 eetlepels dille, fijngehakt
  • ½ citroen, zeste en sap
  • 100 g feta
  • 150 g zure room
  • peper en zout
  • olijfolie

BEREIDING

  1. Snijd het krabvlees fijn en doe in een mengkom.
  2. Voeg het ei toe samen met de mayonaise, de peterselie, de mosterd, de worcestershire, de droge kruiden, het citroensap en het broodkruim. Meng goed met een spatel, maar zorg ervoor dat je het krabvlees niet beschadigt.
  3. Dek af met folie en laat 30 minuten afkoelen in de koelkast.
  4. Dan starten we met de dip: Meng de radijzen, de lente-uien, de dille, citroenzeste en -sap, de feta en de zure room.
  5. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Schep over in een serveerkommetje en giet er een scheutje olijfolie over. Garneer met dille.
  7. Verwarm de airfryer voor: 2 minuten op 200 °C.
  8. Haal het krabvlees uit de koelkast. Maak de handen vochtig en vorm gelijke balletjes. Druk ze een beetje plat. Leg ze op een bakpapiertje.
  9. Bestrijk ze met olie of gebruik een spray.
  10. Bak de koekjes 14 minuten op 200 °C.
  11. Keer de koekjes om, bestrijk opnieuw met de olie en bak nog 7 minuten op 200 °C.
  12. Haal ze uit de airfryer en besprenkel met citroensap.
  13. Serveer warm.

Smakelijk!

Voorgerecht - Loempia deluxe

INGREDIËNTEN VOOR 20 STUKS

  • 100 g glasnoedels
  • 2 koriandertakjes, blaadjes en fijngehakt
  • 1 eetlepel pijnboompitjes, geroosterd (2 minuten op 180 °C) en grof gehakt
  • 100 g garnalen, gepeld en grof gehakt
  • 4 langoustines, gepeld en grof gehakt
  • 100 g roze garnalen, uitgelekt
  • 2 sjalotten, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gepeld en fijngesnipperd
  • 100 g sojascheuten, grof gesneden
  • ½ citroengrasstengel, flinterdun gesneden
  • 1 chilipeper, ontzaad en zeer fijngesneden
  • 2 lente-uien, schoongemaakt en zeer fijngesneden
  • 20 loempiavellen
  • 1 ei, losgeklopt
  • ¼ spitskool, in zeer fijne reepjes gesneden
  • 4 kleine paksoibladeren
  • ½ bosje platte peterselie, blaadjes
  • 1 eetlepel zoetzure saus

BEREIDING

  1. Week de glasnoedels in koud water.
  2. Doe de garnalen in een mengkom. Voeg de langoustine en de krab toe met de sjalot en de koriander. Voeg vervolgens de pijnboompitjes toe met de sojascheuten, het citroengras, de chilipeper en de lente-ui. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Neem de noedels uit het water en laat ze goed uitlekken. Meng de noedels onder de massa.
  4. Leg een loempiavelletje op je werkblad. Schep in het midden een lepel van de vulling. Vouw twee hoeken links en rechts naar binnen. Vouw daarna van onderen naar boven. Kleef de loempia dicht met wat losgeklopt ei.
  5. Maak een slaatje van de geciseleerde spitskool, paksoi en peterselie.
  6. Verwarm de airfryer voor: 2 minuten op 180 °C.
  7. Bestrijk de loempia’s met arachideolie en bak gaar 5 minuten op 200 °C. Draai ze om, bestrijk opnieuw met olie en bak ze nog 5 minuten op 180 °C.
  8. Serveer de loempia’s met het slaatje.

Smakelijk!

Hoofdgerecht - Kwartels met druiven in de duo airfryer

INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN

  • 2 kwartels
  • 40 g boter
  • kippenkruiden
  • selderijzout
  • peper
  • 2 knoflookteentjes, gepeld en in schijfjes gesneden
  • 4 tijmtakjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 10 groene en 10 blauwe druiven

INGREDIËNTEN VOOR DE GARNITUUR EN SAUS

  • 30 g boter
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 1 ui, gepeld en in staafjes gesneden
  • 100 g verse erwtjes
  • 1 knoflookteentje, gepeld en fijngehakt
  • 50 g maderawijn
  • 1 eetlepel gevogeltebouillonpasta
  • 150 g room

BEREIDING

  1. Verwarm de airfryer voor: 2 minuten op 180 °C.
  2. Maak de kwartels schoon en dep droog met keukenpapier. Strijk ze in met gesmolten boter.
  3. Bestrooi met kippenkruiden en selderijzout en kruid met peper.
  4. Schik de kwartels in het rechter mandje van de airfryer. Zorg ervoor dat er voldoende plaats is tussen de kwartels zodat de hete lucht goed kan circuleren.
  5. Braad de kwartels gaar gedurende 25 minuten op 180 °C. Draai ze halverwege de braadtijd om en voeg de druiven toe.
  6. Verwarm de linkermand met een klontje boter voor: 2 minuten op 180 °C.
  7. Voeg het spek toe samen met de ui en knoflook en stoof 4 minuten op 180 °C.
  8. Voeg de erwtjes toe en stoof nog 4 minuten op 180 °C.
  9. Blus met de maderawijn, gevogeltebouillon en room en kook 4 minuten op 180 °C.
  10. Zeef de saus.
  11. Haal de kwartels uit de airfryer en laat ze een paar minuten rusten.
  12. Serveer de kwartels met druifjes, saus en garnituur.

Smakelijk!

Dessert - Ananas geroosterd met ricotta

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

  • 4 ananasschijven
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 2 eetlepels bruine rum
  • 1 limoen, sap en zeste
  • 1 vanillestokje, merg
  • 2 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 6 eetlepels kokosraspsel
  • 200 g ricotta
  • 4 eetlepels poedersuiker
  • 2 eetlepels sesamzaad, geroosterd (4 à 6 minuten op 180 °C)

 

BEREIDING

  1. Doe de ananas in een bolkom en voeg de rietsuiker toe samen met de rum, het limoensap, het vanillemerg, de steranijs en het kaneelstokje en laat afgedekt in de koelkast minstens 1 uur marineren.
  2. Verwarm de airfryer voor: 2 minuten op 180 °C.
  3. Haal de ananas uit de marinade en leg in een airfryertray. Zorg dat de schijven elkaar niet overlappen. Bestrooi met kokosraspsel.
  4. Zet de tray in de mand en rooster de ananas op 180 °C gedurende 7 minuten. Draai de schijven om, bestrooi opnieuw met kokosraspsel en laat de ananas verder roosteren op 180 °C gedurende 7 minuten tot ze goudbruin zijn.
  5. Klop de ricotta op met de poedersuiker.
  6. Schik de geroosterde ananas op een bord, schep de ricotta erbij en garneer met geroosterde sesamzaadjes en zeste van limoen.

Smakelijk!

Airfryer all day

Haal meer uit je Airfryer met 77 onmisbare gerechten

De airfryer - het keukenapparaat dat voedsel krokant bakt met hete lucht en bijgevolg gezonder is dan traditionele friteuses - is de laatste jaren aan een enorme opmars bezig. Ook de gekende hobbykok Claudia Allemeersch is grote fan van het superhandige toestel.

Voor Aifryer all day creëerde ze 77 overheerlijke unieke gerechten met de haar gekende speciale touch. Van voorgerecht tot dessert, alle recepten zijn steevast makkelijk en snel te bereiden.