Lees mee met onze collega's en auteurs - archief

Lees mee met onze collega's en auteurs - archief

Wat, waar, waarom,…  lezen onze collega’s en auteurs? Lees je met hen mee?

 

Hallo daar! Je bent in ons archief vol interessante bijdragen van auteurs en collega's beland. Neem zeker eens een kijkje. Wil je graag de meest recente berichten lezen? Ontdek ze hier

"Lezen is reizen, dromen, verdwijnen. Het is verliefd, geïriteerd, ontroerd, opstandig worden. Lezen is een heel woordenboek bij elkaar en precies dat maakt het voor mij zo fundamenteel. Nu mijn doctoraatsonderzoek is afgerond, lees ik voornamelijk weer om te ontspannen. Daarbij wisselen oude getrouwen en nieuwe literatuurtips elkaar af. Eentje die zich onlangs in de top van mijn favorietenlijst nestelde is ‘Beer’ van Marian Engel. Daar staat ie naast de biografie ‘Nikolaj Gogol’, hartverscheurend neergepend door Vladimir Nabokov. Niemand kan woorden zo wonderlijk benaderen als Nabokov.

 

 

Wendy Wauters
Auteur van De geuren van de kathedraal

"Ik heb altijd al veel gelezen: als kind had ik mijn eigen bibliotheekkaart, maar gebruikte ik ook die van mijn mama. Ik lees ook alles: klassiekers, thrillers, fantasy, non-fictie, kookboeken, waargebeurde verhalen… Op dit moment ben ik halverwege Dader onbekend: een fascinerend boek waarbij onopgeloste moordzaken de rode draad vormen en de auteur je met klare taal het belang van DNA, en meer bepaald het Y-chromosoom, bij misdaadonderzoeken uitlegt. Meeslepend én informatief."

 

 

Yasmine Mercier
Redacteur bij Uitgeverij Lannoo

"Lezen is een soort van dwang voor mij, net als schrijven. Ik kan niet zonder. Elk boek is een zoektocht, middenin je eigen hoofd. Wat je daar vindt, is meestal niet wat je zocht. Daarom pak je altijd weer een nieuw boek vast."

 

Wouter Dehairs
Auteur van verschillende thrillers, zoals Brussel Blues en Nachtstad.

"Lezen is voor mij een vlucht uit de werkelijkheid. Of het nu een sportboek is, een werk van schrijvers uit mijn jeugdjaren zoals Marnix Gijsen of Gerard Walschap of een eigentijdse auteur, het dompelt je op welke manier ook onder in een andere wereld. Lezen is genieten. Van het verhaal, van de opbouw, maar ook van de zinsconstructies, van de rijkdom van de taal, het werkinstrument van iedere schrijver. Lezen doe je best op een rustige plek, het vraagt concentratie en alertheid, het is ontspannend maar ook inspannend. Maar vooral: het is enorm verrijkend."

 

Jacques Sys
Auteur van Top 1000 van de beste wielrenners ter wereld en Top 1000 van de Belgische wielrenners

"Ik lees om te ontsnappen, me te laten inspireren en me mee te laten nemen in woorden die een andere wereld schetsen. Ik lees graag over de liefde, over verlies, over het gewicht dat we kunnen verliezen door te durven dromen en te kiezen voor iets anders."⁠ 

Jaouad Alloul
Auteur van De meisje

"Sommige vrouwen zijn verslaafd aan schoenen kopen, anderen aan boeken verzamelen. Ik ben van beide markten thuis. Boeken zijn mijn partners in crime, mijn zielsverwanten en soms dienen ze als doekje voor het bloeden. Ze begeven zich vrij in mijn appartement. Ze zijn alomtegenwoordig, geen ontkomen aan.  Als ik in creatieproces zit, lees ik vooral in functie van het schrijven. Het is heerlijk om mij te laten inspireren door sterke vrouwen en hun verhalen zoals Rebecca Solnit, Virginia Woolf, Katie Roiphe, Germaine Greer... Maar ik kan evengoed genieten van een spannende thriller of een literaire roman. Mijn voorkeur gaat naar vrouwelijke auteurs. Mijn grootste ontdekking was Carry Van Bruggen, een Nederlandse die begin 1900 in haar romans de positie van de vrouw onder de loep neemt. Haar thema's zijn nog altijd heel actueel, spijtig genoeg. In mijn vriendenkring heb ik gelijkgestemde boekenwurmen en hun boekentips volg ik met veel nieuwsgierigheid op."  

Pascale Petralia
Auteur van Ongehoord en Ongezien.

"Een goed boek kan me doen ontsnappen aan de hectiek in mijn leven, de stress te ontvluchten, maar zorgt evengoed ook voor nieuwe input, visies, ideeën en nieuwe creativiteit." 

 

Marcelo Ballardin
Auteur van Oak

"Ik lees graag boeken die me naar andere landen, andere werelddelen brengen. Er valt zoveel te beleven buiten België en in de boeken die ik kies, verblijf ik op een Grieks eiland, in prachtige Britse tuinen of in het vibrerende San Francisco."

 

Guy T'Sjoen
Auteur van Fit op 50

"Ik lees graag omdat het waarschijnlijk nog steeds één van de kortste wegen naar verbinding met de rest van de wereld is. Misschien lees ik daarom tegenwoordig ook vaker non-fictie. Ik heb geen vaste plek om te lezen, maar probeer 's avonds voor het slapengaan wel in een boek te kijken i.p.v. op een scherm. Daarnaast heb ik de gewoonte om mijn boeken overal te laten slingeren. Ideaal om er bij het passeren even in te bladeren en mee te nemen naar de zetel, tafel of de WC."

 

Tom Schamp
Illustrator van Het vrolijkste en grootste boek van alle voertuigen en nog veel meer

 

"Een (goed) boek heeft niet enkel en alleen iets rustgevends, het ontneemt als het ware de dagelijkse hectiek en zuigt je naar haar eigen wereldje toe. Tegelijkertijd straalt een boek eveneens kennis & wijsheid uit welke het, stapsgewijs, deelt met je. Of het nu gaat om What on Earth Happened, Adventures on the Wine Route, een must voor elke wijnliefhebber!, of om Wild Thing, de biografie van Jimi Hendrix, bijleren kan & doe je altijd. Diegene die het tegenovergestelde beweert gaat achteruit in plaats van vooruit. En dan is er uiteraard nog de nostalgische kant. Het zoeken, selecteren, openen, de geur, het omdraaien van een bladzijde, het gekreukte papier, … Draai het en keer het zoals je wil; zelfs in deze digitale tijd is een boek is onvervangbaar."

Gianluca di Taranto
Auteur van Wineclass : De druif

"Zelfreflectie is het begin van alle wijsheid! Als je tijd neemt om stil te staan, word je je veel beter bewust van wat je wil, je waarden en normen, je ware ambities… en kan je je leven vormgeven op een manier die echt bij je past. Het Zelfreflectieboek van The Narcist is een prachtig boek, dat je op een laagdrempelige manier helpt om stil te staan. Sarah Dimani heeft bovendien oog voor thema’s die vandaag de dag écht belangrijk zijn."

Manon Aerts
Marketeer Uitgeverij Lannoo

“Ik geniet telkens weer enorm van het moment dat ik even in een boek kan duiken. Lezen doe ik het liefst 's avonds. Even tot rust komen na een drukke werkdag. Heerlijk!  Ik hou zowel van fictie als non-fictie. Vaak blader ik door een goed kookboek op zoek naar inspiratie. Maar ook een spannende roman kan me zeker bekoren”

Paul Florizoone
Auteur bij Uitgeverij Lannoo
De man achter het Belgische veggie & plant-based merk Greenway en het boek No meat. No Nonsense.

“Mijn generatie is opgegroeid met heel wat vooroordelen en onwetendheid rond mentale gezondheid. Het taboe rond thema’s zoals faalangst, onzekerheid, depressie, eenzaamheid… of zelfs de angst om zich kwetsbaar te durven tonen zie ik de laatste jaren bespreekbaarder worden. Vooral onder jongeren merk ik een openheid, eerlijkheid én een groeiend besef dat kwetsbaarheid niet doodgezwegen moet worden. Praten én hulp durven vragen wordt beetje per beetje aanzien als een sterkte in plaats van een zwakte. Pijn tonen en pijn zien bij elkaar, dat verbindt. In 2021 raadden mijn dochters (jonge twintigers) mij al de podcast aan van Jef en Nicolas, de auteurs van het boek 'Omdat we hier niet genoeg over praten'. Zij zijn geen professionals, maar ervaringsdeskundigen én goede luisteraars. Ze schrijven over zichzelf, over wat ze lezen, horen of zien en dit op een heel aangename en open manier. Eigenlijk zou iedereen dit boek moeten lezen… of toch zeker iedereen die wil bijdragen tot het bespreekbaar maken van thema’s die soms als ‘onbespreekbaar’ worden bestempeld. Men zegge het voort, want praten helpt…”

Sabine Froyman
Manager Interne Operaties Uitgeverij Lannoo

"Zelfs als volwassene blijf ik een enorme fan van kinder- en jeugdboeken. Vroeger verslond ik het ene boek achter het andere en nu ik sinds kort aan de slag ben bij Uitgeverij Lannoo zijn jeugdboeken terug op mijn radar verschenen. Elke avond neem ik dan ook een boek mee naar huis om op de trein te lezen. Momenteel zijn de avonturen van Jefferson mijn gezelschap. Het spannende detectiveverhaal waarin dieren de hoofdrol spelen, zit vol humor en gaat over veel meer dan enkel een zoektocht naar de dader. De auteur vermengt enkele maatschappelijke thema’s in het verhaal, wat het boek alleen nog maar boeiender maakt. Persoonlijk vind ik dat je nooit te oud bent om zelf een kinderboek te lezen, dus waar wacht jij nog op?!"

Florien Van der Cruyssen
Medewerker Marketing
Uitgeverij Lannoo

 

'Ik lees om mijn blik te verruimen en om bij te leren, maar ook om tot rust te komen. Lezen is magisch: alleen goede boeken kunnen mij tegelijk laten nadenken én ontspannen.'⁠

Tinne Claes
Auteur van Zaad zonder naam

 

'Waarom lees ik? Lezen doet mij reizen in de tijd, in andermans hoofd, in (en voorbij) onze wereld. En dat helemaal op het ritme dat ik wil. Hoe mooi is dat! Een boek openen is elke keer weer nieuwsgierig een deur openen. In wiens leven ga ik deze keer mogen meereizen? En hoe zal het mij veranderen? Lezen brengt kleine rimpelingen teweeg. In mijn manier van denken, voelen en kijken. En dat is heerlijk. Hoe bijzonder is het om in een bepaalde stemming in een boek te duiken en er als een ander mens weer uit te komen? Soms is een boek lezen alsof je puffend door de hitte in een fris zwembad duikt en er herboren terug uit klautert. Of omgekeerd: soms is een boek een dekentje dat je terug opwarmt wanneer je verkleumd was door de kou. En soms is het een ijsbad dat je nodig had om eventjes tot inzicht te komen. Lezen zet mijn hoofd en hart open en doet me verbanden leggen en onderliggende verhalen begrijpen in de ‘echte’ wereld. Ik ben er zeker van dat boeken lezen een mens empathischer maakt.'⁠

Sassafras De Bruyn
Auteur van Al zolang er mensen bestaan en nog veel meer

"Ik ben al jaren fan van Knooppunter. Met een kant-en-klaar roadbook op mijn fietsstuur ga ik zorgeloos op pad, want ik heb alle nodige info bij de hand. Geen lange voorbereiding en geen gedoe onderweg om de juiste route te zoeken, met Knooppunter kan ik 100 % genieten van het fietsen en van al het moois onderweg. En nu kan ik met een paar klikken de handige Knooppunter-info ook op mijn smartphone raadplegen. Moet ik dringend uitproberen!"

Karolien Van de Velde
Redacteur bij Uitgeverij Lannoo

 

"Als kind was ik in de ban van griezelverhalen. Ik herinner mij onze oude lokale bibliotheek met een kleine sectie jeugdboeken waar ik altijd zeer kieskeurig op zoek ging naar een boek met een enge en explosieve cover. Want ja, de cover moest mij overtuigen voor ik aan een boek begon. Dit resulteerde uiteindelijk wel in een liefde voor vormgeving. Het grafische aspect van een boek is voor mij het belangrijkste. Want wanneer iedereen bij een boek denkt aan "tekst", dan denk ik soms eerder aan "beeld". Want de boeken die ik lees gaan soms wat meer over de beelden dan tekst. Want veel beelden vertellen hun eigen verhaal zonder teveel uitleg. Of ze stellen je eigen inbeelding op de proef zodat je je eigen verhaal verzint. En dat komt soms ook goed van toepassing wanneer ik boeken voorlees voor mijn eigen kinderen en wat tussen de lijnen lees."

Kenny Deuss
Auteur bij Uitgeverij Lannoo

'Mama, mijn hoofd doet pijn. Ik heb buikpijn. Mijn voet doet pijn. Ik ben bang van prikjes.' Als ouder is het soms moeilijk om juist te reageren. Vaak zeggen we: ‘bijt maar even flink op de tanden’ of ‘het zal wel overgaan’. En is een pijnstiller wel veilig? Wanneer moet je naar de dokter? Pijn bij kinderen wordt dikwijls onderschat en onderbehandeld. Professor Liesbet Goubert pleit in haar boek 'Mijn kind heeft Pijn' voor een betere pijnbehandeling en reikt handvatten aan om pijn bij kinderen te herkennen, aan te pakken en waar mogelijk te voorkomen. Naast acute pijn gaat ze ook dieper in op chronische pijn en de impact hiervan op het kind en het gezin. Een praktisch boek voor ouders, zeker voor deze bezorgde mama van 3 kinderen, maar ook voor zorgverleners om pijn bij kinderen beter te behandelen.

Stefanie De Craemer
Marketing Manager bij Uitgeverij Lannoo

“Lezen is al van kindsbeen mijn hobby. Ik heb het in mijn drukke loopbaan gedurende meer dan 50 jaar ervaren als de manier om nooit burn-out te geraken. Lezen is vernieuwen van je geest.” 

Manu Keirse
Auteur bij Uitgeverij Lannoo

“Ik lees graag waargebeurde verhalen, zoals De knikkers van Qadir. In dit boek vertelt Qadir over de vlucht met zijn familie vanuit Afghanistan naar Europa. Het grijpt naar de keel. Zo herkenbaar en actueel door de huidige vluchtelingen crisis, met als heel pijnlijk detail de rompslomp rond de integratie en de inburgering in ons land.” 

Wivina Lannoo
Grafisch Vormgever bij Studio Lannoo

“Ruim een halve eeuw boeken lezen heeft mij uiteindelijk gebracht bij de literaire non-fictie, een boek waarin een doorgedreven research en het vakmanschap van de schrijver samensmelten tot een geheel dat leest als een roman. Ik mag dus graag een goed geschreven levensverhaal lezen, of een fascinerende geschiedenis (en dan bij voorkeur een waarvan we nog nooit hadden gehoord). Het is ook dat soort tv-programma's dat mijn voorkeur wegdraagt als ik erin slaag de afstandsbediening te pakken te krijgen. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik bij het lezen van een boek ook altijd probeer te doorgronden hoe de auteur te werk is gegaan. Beroepsmisvorming, zeker?” 

Dirk Musschoot
Auteur bij Uitgeverij Lannoo

 

"Alcohol is sterk aanwezig in onze maatschappij. Een jaar lang dronk ik geen alcohol. Dit gaf hier en daar vreemde reacties, maar het maakte me meer bewust dat alcohol geen vanzelfsprekendheid is of mag zijn. Nu ben ik gelukkig om zelf te kiezen wanneer ik sporadisch een glaasje drink.  De titel ‘Kiezen voor een nuchter leven’ was daarin verhelderend. Moedig mensen aan die geen of minder alcohol drinken; minder maakt in dit geval echt gelukkig!"

An Declercq
HR manager bij Uitgeverij Lannoo

 

“Door te lezen kom je niet alleen heel wat te weten maar word je denk ik als mens ook wat rijker. Lezen kan je overal op elk moment en je hebt er alleen een boek voor nodig. Je verplaatst je in de wereld van iemand anders en je kan dus bijgevolg reizen in je hoofd.
Ik lees zowel fictie als non- fictie maar heb de laatste jaren een voorkeur voor literaire reisjournalistiek waarbij je ondergedompeld wordt in de achtergrond van een land of regio. Als de auteur in kwestie op primitieve wijze reist (fiets, te voet, motor) in een regio met overweldigende natuur met gedetailleerde beschrijvingen dan kan het voor mij niet meer stuk.” 

Michaël Cassaert
Auteur bij Uitgeverij Lannoo

 

“Een Michelin reisgids is in mijn geval op het einde van de vakantie versleten. Ezelsoortjes, notities, hier en daar een scheurtje, en hopelijk en meestal altijd gedoopt met een druppeltje lokale aperitief en een straaltje zon. Ik start geen enkele reis zonder deze betrouwbare partner : ik vind enkel in een reisgids alle nodige info en kan me enorm laten verrassen door zeer originele restaurants en adresjes die ik online niet direct zou vinden. Wanneer vertrekken we?”

Hilde Snauwaert
Marketing manager bij Uitgeverij Lannoo

 

“Lezen is voor mij de ultieme ontspanning. Ik kan helemaal opgaan in een verhaal en vergeet even de wereld rondom mij. Ik merk dat mijn dochter ook enorm geïnteresseerd is in boeken, dat doet me enorm veel plezier. Zij leest nu de boeken die ik als kind las. Ik heb niet echt een favoriet boek, maar kan wel zeggen dat echt goede boeken standaard om de 5 jaar nog eens de revue passeren.”

Ellen Van Gool
Foodblogger en auteur van Gezellig Kokerellen.

 

'Doorheen de schappen speuren, getriggerd worden door een titel of een aantrekkelijke cover. Rondslenteren in een boekhandel vind ik een onbetaalbaar gevoel.'

Frederik Backelandt
auteur, hoofdredacteur en uitgever

 

'Begin maart leerde ik Christiane Struyven kennen tijdens de boekvoorstelling van haar eerste boek ‘Moeten vrouwen naakt zijn om in het museum te hangen?’. Op uiterst boeiende wijze vertelde Christiane over de emancipatiestrijd van vrouwen in de kunstwereld. Om de context te begrijpen waarin de vrouwelijke kunstenaar werkte, wordt het breder sociaal-maatschappelijk kader eveneens geschetst. Het boek is een inspirerende kennismaking met 50 vrouwelijke rolmodellen.'

Laurence Deschout
Marketing manager Lannoo

"De afgelopen jaren kocht ik na mijn signeersessies op de Boekenbeurs vaak een ‘Vos en Haas’ boek. Die las ik dan in de trein op weg naar huis, telkens weer een zalig moment van rust na zo’n hectische dag. Achterop de kaften kleven trouwens nog steeds de boekenbeurs-stickers van dat jaar. ⁠Nu mijn oudste dochter Leah leert lezen herontdek ik de hele collectie. Door de beperkte woordenschat zijn boeken voor eerste lezers vaak behoorlijk slaapverwekkend. Bij ‘Vos en Haas’ is dat allerminst het geval. Nu Leah me de verhalen hardop voorleest, valt het me op hoe vernuftig die ineen steken.  ⁠Tekst en beeld wisselen elkaar af en zijn ontzettend beeldend. Ze ontvouwen een hele wereld die met elk boek nog wat uitgebreid wordt. Sylvia Van den Heede en Thé Tjong-Khing bedachten een unieke reeks personages die erg kleurrijk en expressief zijn. Daardoor lopen de emoties vaak hoog op (tot groot genoegen van vader en dochter). Het plezier dat ik aan deze boeken beleef werkt aanstekelijk, waardoor we nu beiden genieten van deze ‘leren lezen-momentjes’. 

Pieter Gaudesaboos, illustrator en auteur van o.a. het met de Boon bekroonde Een zee van liefde.

 

'Als klein kindje was het ‘voorleesmoment’ ’s avonds voor het slapengaan iets waar ik enorm naar uitkeek. Ik was zo blij toen ik later ook zelf boekjes kon lezen! Lezen is voor mij: jezelf verliezen in een verhaal, bijleren over boeiende onderwerpen, je bewustzijn verruimen… Een moment van ontspanning en inspiratie, daar geniet ik echt van.'

Julie Van den Kerchove
Plant-powered chef, voedingsdeskundige en auteur

Redacteur Reizen en Cartografie, Steffi De Kempe, deelt haar favoriete koffietafelboek...

‘Als het afgelopen anderhalf jaar me iets heeft doen inzien, dan is het de schoonheid van ons Belgenlandje. Hiken in de Ardennen, uitwaaien aan de kust… ver weg, en toch dichtbij zeg maar. '1000 Plekken in België die je echt gezien moet hebben' is een ode aan het Belgische landschap, een ode aan het intense genot van (her)ontdekken, een ode aan het waarderen van de kleine gelukskes, én dat met inspirerend beeld- en tekstmateriaal van eigen bodem! Bovendien is dit dieprode, elegante boek hét perfecte geschenk (voor jezelf ;-), en tilt het elke koffietafel zo naar een hoger niveau.’

Steffi De Kempe
Redacteur Reizen en Cartografie

 

'Ik leef tussen de boeken, in elke ruimte waar ik werk/leef bevinden er zich boeken. Ik denk dat ik in totaal zo’n 3000 heb liggen in mijn huis. Voor mij is lezen een verrijking van de geest maar tegelijkertijd ook het stilleggen van de geest.'

Arne Quinze, kunstenaar en auteur

Onze collega Willemijn houdt een pleidooi voor (blijven) voorlezen…⁠

'Voorlezen is iets wat hoort bij ons gezin en standaard elke dag gebeurt, ondanks dat de kinderen nu zelf ook kunnen lezen. Hidde (8 jaar) vindt het nog steeds heerlijk om met een dekentje op de bank en zijn luipaardknuffel op schoot voorgelezen te worden. Vaak lezen we samen: om de beurt een stukje of een bladzijde. ‘Dwars & co’ is een van onze favorieten: een lekker gek boek met spannende avonturen over wezentjes die iedereen dwarsliggen. Laatst was ik mijn sleutels kwijt en toen zei Hidde: ‘Dat was dus een dwarsligger!’ ;-) Mijn advies aan ouders: blijf je kinderen voorlezen, ook als ze zelf kunnen lezen. Het is goed voor hun woordenschat, maar vooral ook heel gezellig!'⁠

Willemijn Roselaar
Senior Marketeer Uitgeverij Lannoo

 

 

‘Wanneer je actief bent in de marketingwereld, zal de naam Steven Van Belleghem zeker een belletje doen rinkelen. Als internationaal keynotespreker heeft hij de hele wereld al rondgereisd en meerdere boeken uitgebracht. Steven inspireert ondernemers en bedrijven om met zijn nieuwe klantenmodel aan de slag te gaan, en dit op een zeer toegankelijke manier en met behulp van originele praktijkvoorbeelden. Ik ben ervan overtuigd dat zijn boek The offer you can't refuse een plek verdiend in de boekenkast van elk bedrijf.'

Cami Vanstapel
Marketeer Lannoo Campus

Delphine Steelandt leest vooral om zelf bij te leren en uit te testen.⁠

'Ik lees heel graag non-fictie boeken die mij iets bijleren. Ik hou van boeken over het menselijk lichaam, over persoonlijke groei, over wat voeding met je lichaam doet en over beweging. Het menselijk lichaam is zo boeiend en het evolueert voortdurend, waardoor je nooit "uitgelezen" bent. Ik vind het heel leuk om theorieën die ik las zelf uit te testen.'⁠

Delphine Steelandt 
Sportinstructrice, voedingsdeskundige en auteur

 

Charles werd enorm geraakt door Het geheugenlabyrint...

'In Het geheugenlabyrint legt neuroloog, Rik Vandenberghe, uit hoe we dementie medisch gezien verklaren en hoe er best mee wordt omgegaan. Behalve over dementie leerde het mij veel bij over de werking van het brein in algemene zin. Bijvoorbeeld dat ik, aangezien ik de dertig voorbij ben, de piek van mijn cognitieve functioneren al heb bereikt. Gelukkig geeft de auteur ook tips over hoe we het geheugen voldoende fris kunnen houden en vergeetachtigheid kunnen tegengaan. Of vertelt hij interessante weetjes over beroemdheden als Ronald Reagan en Robin Williams, die ook leden aan een vorm van dementie. Wat me erg heeft geraakt, is het enorme medeleven van de dokter met de mensen die bij hem op consultatie komen. Soms is dementie een hard verhaal omdat het aftakelingsproces onvermijdelijk is. Maar zelfs in die situaties bieden de wetenschap en deskundige begeleiding hoop, zo toont dit boek mooi aan.' 

Charles Derre
Acquirerend Redacteur LannooCampus

Voor auteur Kathleen Vereecken is lezen een vorm van betovering...⁠

'Lezen is een vorm van betovering. Dat vond ik al als kind van zes, toen ik zag hoe letters woorden werden, en woorden tot zinnen met betekenis aangeregen werden. Daar lag hij dan: een magische wereld van verhalen waarin alles mogelijk was, alles waarin een mens bereid was te geloven. Ik las elk boek dat ik te pakken kreeg. Verantwoorde klassiekers zoals de boeken van Annie MG Schmidt en Astrid Lindgren, maar evengoed meisjesreeksen, pulp of kitsch, boeken waarvan sommigen vonden dat ik er te jong voor was: ze kregen allemaal hun plek in mijn hoofd, lieten me met een wijdere blik naar de wereld kijken, deden mijn voeten en oren en nog wel meer gloeien, en gaven op hun beurt zuurstof aan mijn verbeelding. Onlangs las ik dat wie leest aan het roer van een vluchtsimulator gaat zitten: de vluchtsimulator van het leven. Dat sluit mooi aan bij wat ik al jarenlang zeg tegen iedereen die het horen wil: lezen is oefenen in leven, zonder dat je de klappen per se zelf hoeft op te vangen. Kinderen en jongeren stimuleren om te lezen is dus in zekere zin een daad van liefde.'⁠

Kathleen Vereecken
Auteur van Het grote heksenboek en nog veel meer

Thierry Geerts, auteur van Digitalis en Homo Digitalis, vertelt ons waarom hij leest en wat hij graag leest...

'Boeken helpen mij om perspectief te krijgen. Om mij andere inzichten te geven, mij te challengen, andere opinies te krijgen. Boeken moeten liefst verrassend of leerrijk zijn. Ik lees graag boeken over recente geschiedenis, zoals over de opkomst van het nazisme in de jaren '20 van de vorige eeuw, of de ontwikkelingen in de jaren '60, zowel technologisch als maatschappelijk. Ik ben trouwens helemaal verzot op boeken over de wereldexpo van 1958 in Brussel.'

Thierry Geerts
Country Director Google Belgium
Auteur van Digitalis en Homo Digitalis

Margot las Wat bomen ons vertellen van Valerie Trouet, een geschiedenis van de wereld geschreven in jaarringen.

'Dit boek neemt je mee in het, voor de meesten onbekende, terrein van de dendrochronologie (studie van jaarringen van bomen). Aanvankelijk dacht ik dat dit een voornamelijk informatief en weinig meeslepend boek zou zijn. Een boek dat een aantal weken / maanden op mijn nachtkastje zou blijven liggen eer ik het volledig uit had gelezen. Het omgekeerde was waar. Het boek geeft een unieke kijk op de klimaatgeschiedenis en hoe klimaat een impact heeft gehad op belangrijke historische gebeurtenissen. En doet dit op een zodanige manier dat het je inspireert, raakt en meesleept.'

Margot Lannoo
Strategisch Project Manager Uitgeverij Lannoo