Makkelijk recept voor vegan ontbijtwafeltjes
Makkelijk recept voor vegan ontbijtwafeltjes
Marieke Wyns schreef Het vegan bakboek en maakte het haar missie om van jouw favoriete zoetigheden heerlijke, plantaardige versies te maken. En wij mogen hier het recept van haar verrukkelijke ontbijtwafeltjes delen.
INGREDIËNTEN EN BENODIGDHEDEN
• 200 g bloem • 1 + ½ tl bakpoeder • ½ tl zout • 1 rijpe banaan • 100 g appelmoes (zonder stukjes) • 2 el maple syrup • 1 tl vanille-extract •170 ml plantaardige melk • 2 el olijfolie of gesmolten boter* • extra boter* om het wafelijzer in te vetten
• wafelijzer • grote mengkom • kleine mengkom • garde • pureestamper • grote pollepel of soeplepel
(*) 'Boter vervang ik zo goed als altijd door de Alpro bakken en braden. Niet die in een wikkel (lijkt hetzelfde, maar heeft een andere samenstelling), maar die in het vlootje van 500 g. Verwar deze niet met de Alpro smeerboter die ook in een vlootje komt. Je kunt ook plantaardige margarine gebruiken, maar die geeft minder smaak dan een echte vegan boter zoals die van Alpro.'
BEREIDING
- Meng in de kleine mengkom de bloem, het bakpoeder en het zout met een garde.
- Pureer de banaan en schep die in de grote mengkom samen met de appelmoes, de maple syrup en de vanille en meng er daarna de melk en de olie of de boter onder.
- Voeg de droge ingrediënten toe aan de grote mengkom en meng met de garde tot je een mooi glad beslag hebt (het is niet erg dat er nog wat stukjes banaan in zitten).
- Verwarm je wafelijzer en smeer in met wat boter of olie.
- Verdeel het beslag met een pollepel over het wafelijzer. Gebruik niet te veel beslag zodat het niet uit het wafelijzer loopt. Herhaal het invetten en bakken tot je beslag op is.
Smakelijk!
Enkele tips:
- De wafels zijn het lekkerst vers en warm. Je kunt ze ook bewaren op kamertemperatuur in een afgesloten plastic pot.
- Serveer met vers fruit en extra maple syrup.
- Voeg eens kleine blauwe bessen of stukjes chocolade toe aan je beslag.
- Wil je de wafels tarwevrij maken, dan kun je speltbloem gebruiken in plaats van tarwebloem.
Het vegan bakboek - Marieke Wyns
Wie aan vegan denkt, denkt niet automatisch aan heerlijk, zoet, smeuïg en fudgy gebak. Maar niets is minder waar!
Marieke Wyns, bekend als Instagrambakker Chezmariette, maakt de heerlijkste taarten, cakes, koekjes en zoveel meer. Ze helpt je op weg met 40 plantaardige recepten waarmee je moeiteloos zelf aan de slag kunt.