Proeven van Italië - Recept Spaghetti alla puttanesca
Proeven van Italië - Recept Spaghetti alla puttanesca
Dit recept uit het begin van de 20ste eeuw is een van de meest kenmerkende gerechten van de smaakvolle Napolitaanse keuken.
Over de oorsprong ervan doen de wildste geruchten de ronde, wij laten je vooral meegenieten van dit heerlijk makkelijk klaar te maken recept uit Proeven van Italië.
VOOR 4 PERSONEN
- 400 g spaghetti
- 8 ansjovisfilets met zout
- 2 teentjes knoflook
- 400 g verse Piennolo-tomaten
- (in het seizoen) of gepelde tomaten
- 1 el gezouten kappertjes
- 1 snufje gehakte Spaanse peper
- 16-20 zwarte olijven uit Gaeta (of Nice)
- 6 el olijfolie
- 4 takjes platte peterselie, zout, peper
BEREIDING
Doe de spaghetti in een grote pan kokend water met zout en kook al dente. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan. Snijd de afgespoelde en gedroogde ansjovisfilets fijn en daarna de knoflook. Voeg ze toe aan de pan en laat even zweten alvorens de gepelde, geplette tomaten, kappertjes en Spaanse peper toe te voegen. Voeg als laatste de ontpitte en grof gehakte zwarte olijven toe. Proef en pas de kruiden aan.
Laat op hoog vuur 6 tot 7 minuten sudderen, af en toe roeren. Giet de pasta af en voeg deze toe aan de pan met 2 eetlepels van het kookwater en de resterende olijfolie. Roer even op hoog vuur, bestrooi met de gehakte platte peterselie en serveer onmiddellijk.
Proeven van Italië
Hoe wordt een Italiaanse maaltijd bereid? Wat is de échte geschiedenis van pizza? Kan gnocchi ook als dessert worden gegeten? Wat zijn de 35 manieren om een Italiaanse koffie te bestellen?... Geen onderwerp blijft onbesproken.
Maak kennis met honderden emblematische producten, iconische recepten, illustere figuren en typische gebruiken; een verleidelijke reis naar de Italiaanse keuken in een mix van gastronomie, voedingswetenschap, geschiedenis, culturele referenties, legendes, overleveringen, grafieken, kaarten, foto's en illustraties. Eén ding is zeker; je proeft Italië van noord tot zuid en van west naar oost. Buon appetito!