Zelfhypnose werkt - Een veerkrachtig antwoord op stress, burn-out en trauma

Zelfhypnose werkt - Een veerkrachtig antwoord op stress, burn-out en trauma

23/05/2024

In de medische wereld wordt hypnose en zelfhypnose al vele tientallen jaren succesvol gebruikt om chronische stress, burn-out en trauma aan te pakken. Helaas doen er nog altijd veel mythes en misverstanden de ronde.

In Zelfhypnose werkt scheidt hypnose-expert Nicole Ruysschaert zin van onzin.

De alledaagse hypnose trance

Tijdens hypnose is je aandacht sterk gefocust. Je gaat helemaal op in een imaginaire ervaring, beleeft die met al je zintuigen en verliest het besef van tijd en ruimte. Een beetje zoals dagdromen dus, of als je helemaal opgaat in een boek of een spannende sportwedstrijd. Ook dan vervaagt de wereld rondom je. Alleen bepaal je bij een hypnotische trance bewust zelf de inhoud.

Bij zelfhypnose breng je jezelf in een toestand van ‘veranderd bewustzijn’. Lijkt dat niet erg op visualisatie dan? Het verschil met visualisatie is dat bij hypnose alle zintuigen een rol spelen. Het is een totaalervaring, waar ook geuren, geluiden, lichamelijke gevoelens en emoties deel van uitmaken. Iedereen kan een vorm van hypnose ervaren, net zoals iedereen ’s nachts kan dromen.

Waarom slaagt hypnose waar wilskracht faalt?

De kracht van hypnose is dat het ons toelaat om via een andere weg dan die van de wilskracht tot verandering te komen.

Als je ooit geprobeerd hebt om je aan een dieet te houden of te stoppen met roken, weet je dat het effect van goede voornemens beperkt is. Al snel vervallen we in de oude automatismen en patronen die onbewust gestuurd worden. Wilskracht en bewuste inspanning blijken niet heel efficiënt om verandering te bereiken.

De verklaring daarvoor is eenvoudig. We kunnen wel denken dat we rationele, logisch denkende mensen zijn die bewuste keuzes maken en beslissingen nemen, maar het bewuste denken is een topje van de ijsberg in het geheel van onze breinfuncties. Net zoals bij de ijsberg, is het veel grotere, minder zichtbare gedeelte van ons onbewuste een belangrijke medespeler. Het onbewuste bepaalt in sterke mate hoe je je voelt en welke beslissingen je neemt.

Stel je voor hoe je verandert en ga aan de slag

Via hypnose kom je langs een andere weg dan die van de wilskracht tot verandering. Je gaat je onbewuste inzetten als hulp bij gewenste veranderingen. Beelden, imaginatie en metaforen waarin je de door jou gewenste veranderingen oproept, geven een aanzet tot nieuwe gedragspatronen.

Door de oefeningen in hypnose regelmatig te herhalen, ontdek je hoe je jezelf kunt reguleren en gewenste veranderingen bereiken. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld bepaalde suggesties doen. Tijdens de hypnotische trance ben je daar vatbaarder voor.

Hypnose vraagt oefening en tijd, maar via onderstaande vragen kun je al even proeven wat het je zou kunnen brengen. Nodig jezelf vriendelijk uit om je bepaalde veranderingen voor te stellen:

  • Wat als je jezelf inbeeldt dat je in een rustige omgeving bent? Waar zou dat zijn? Hoe zou je je daar voelen?
  • Wat verandert er als je een leuke sportactiviteit beoefent? Misschien geeft je dat wel een prettig of energiek gevoel.
  • Je kunt in je imaginatie teruggaan naar een ervaring van een geslaagde prestatie, iets dat je bereikt hebt of afgewerkt kreeg. Hoe is het om dat gevoel van tevredenheid over jezelf te ervaren?

Zelfhypnose werkt - Nicole Ruysschaert

In de medische wereld wordt hypnose al vele tientallen jaren succesvol gebruikt om chronische stress, burn-out en trauma aan te pakken. Helaas doen er nog altijd veel mythes en misverstanden de ronde.

In dit baanbrekende boek scheidt hypnose-expert Nicole Ruysschaert zin van onzin. Want wat is stress eigenlijk? Wat is de rol van ons brein en ons polyvagaal systeem? En hoe kan zelfhypnose helpen om stressgerelateerde klachten een halt toe te roepen? Of je nu een nieuwgierige beginner bent of al wat ervaring hebt met zelfhypnose: dankzij het praktische 7-stappenplan en de vele concrete oefeningen kun je met dit basisboek meteen aan de slag om zelfhypnose een plek te geven in je dagelijks leven.