Heerlijke parmigiana van knolselder

Heerlijke parmigiana van knolselder

01/03/2023

Maak eens een parmigiana van knolselder! Een klassieke Italiaanse parmigiana wordt traditioneel gemaakt van aubergine, maar knolselderij is hier een geweldig alternatief.

Dit gerecht uit No meat, no nonsense is de ideale manier om knolselderij om te toveren tot een echte comfortfoodschotel waar je geen genoeg van zult krijgen.

Neem zeker ook deel aan de Veggie Challenge in maart. Je krijgt een maand lang persoonlijke tips, weekmenu’s, kindvriendelijke recepten en boodschappenlijstjes van VeggieChallenge coach Fien.

Heerlijke parmigiana van knolselder

INGREDIËNTEN

voor 4 personen

• 1 kleine knolselder van ongeveer 1 kg • 3 uien (ongeveer 120 g) • 2 teentjes knoflook • 2 eetlepels olijfolie • 3 blikken tomatenblokjes van 400 g • 1 eetlepel groentebouillonpoeder • 1 eetlepel Provençaalse kruiden • peper en zout naar smaak • 100 g Parmezaanse kaas, geraspt • 40 g verse basilicumblaadjes • 200 tot 300 g mozzarella, geraspt

BEREIDING

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.

  • Schil de knolselderij en snijd in plakjes van 5 millimeter dikte. Doe een scheutje olijfolie in een hete grillpan en bak een paar knolselderijplakjes enkele minuten aan beide kanten tot ze goudbruin en gaar zijn. Leg ze even aan de kant en bak zo alle knolselderijplakjes in wat olijfolie tot ze allemaal gegrild zijn.

  • Maak vervolgens de tomatensaus. Snijd de ui en knoflook fijn. Doe de olijfolie in kookpan en fruit de ui een paar minuutjes aan. Voeg de knoflook toe en laat nog even mee aanstoven. Nu kunnen de overige ingrediënten aan de saus toegevoegd worden. Laat de saus een 10-tal minuten op een laag vuurtje pruttelen.

  • Maak nu de parmigiana. Neem een ovenschaal en bouw die laag per laag als volgt op: start met een laag tomatensaus, verspreid hierover wat Parmezaanse kaas en basilicumblaadjes en leg hierop een laagje gegrilde knolselderij. Verdeel nu wat geraspte mozzarella over de knolselderij. Herhaal dat tot de knolselderij is opgebruikt. Werk de bovenkant voor een laatste keer af met tomatensaus en strooi hier nu een gulle laag geraspte Parmesaanse kaas over.

  • Zet de ovenschotel 45 minuten in een oven op 180 °C en zet de laatste 5 minuten even op grillstand voor een krokant korstje.

  • Tip: maak dan ook meteen een hele grote portie, want de schotel smaakt de dagen erna zelfs nog beter!

 

Smakelijk!

No meat, no nonsense - Paul Florizoone

Plantaardig eten hoeft helemaal niet moeilijk of saai te zijn! Van veggie Belgische klassiekers tot recepten uit de wereldkeuken... alles komt in dit boek aan bod. Zonder vlees en met veel smaak.

Paul Florizoone staat bekend als de man achter het Belgische veggie & plant-based merk Greenway. Vroeger hield Paul van een goed stukje vlees. Tot hij door Azië trok en noodgedwongen de vegetarische keuken moest verkennen. Al snel merkte Paul dat hij het vlees helemaal niet miste, integendeel. Toen hij terug naar België kwam, besloot Paul dan ook om vaker plantaardig te eten. En omdat hij zelf zo enthousiast was over de vegetarische keuken, wilde hij die ook aan zo veel mogelijk Belgen laten proeven: het begin van een mooi verhaal.